Dobânzile românilor au crescut semnificativ în ultimul an, punând presiune pe bugetele celor cu credite, bugete afectate deja de creșterea galopantă a inflației. Mădălina Teodorescu, vicepreședinte First Bank, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre modul în care banca pe care o reprezintă vede evoluția dobânzilor în anul următor.

La momentul publicării acestei știri, valoarea IRCC-ului este calculată la 4,06%, cea mai mare valoare înregistrată până în prezent, de la momentul primei publicări din 2019. Valoarea trimestrială este folosită la creditele acordate clienților după mai 2019, dar și în cazul celor care au optat pentru trecerea de la ROBOR la IRCC. În ceea ce privește ROBOR la 3 luni, ultima valoarea raportată de BNR, pentru 13 decembrie, este de 7,64%.

O diferență importantă între cei doi indici e reprezentată de perioada pe care o reflectă valorile acestora. IRCC aplicabil în octombrie 2022 are la bază ratele zilnice din perioada aprilie-iunie, în timp ce ROBOR este actualizat la zi, rezultând o întârziere de până la 6 luni. Drept urmare, vom vedea o continuare a creșterilor la credite și la începutul anului următor.

”Eu consider că ianuarie-martie va fi, incontestabil, o perioadă mai grea, o perioadă în care vom vedea printre ultimele creșteri semnificative de IRCC. Ulterior, cred că vom observa un platou și o ușoară scădere. Acestea sunt și estimările pe care le avem în bugetul First Bank pentru 2023, care prevăd scăderi moderate ale dobânzilor în a doua jumătate a anului”, explică Mădălina Teodorescu.

Reprezentanta First Bank menționează că apetitul românilor pentru credite este în scădere, iar cei interesați se orientează mai mult către instrumentele financiare cu dobândă fixă.

Dincolo de creșterea ratelor la credite, pe bugetul românilor pune o presiune semnificativă și avansul ratei anuale a inflației, care a ajuns în noiembrie la o crestere de 16,8%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru a încetini această creștere, Banca Națională a România, la fel ca multe alte bănci centrale la nivel global, a crescut dobânda de politică monetară, care a ajuns de la 2% la început de an, la 6,7% în prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri