Pentru contrabalansarea deficitul de cont curent banca centrala a folosit asa numitele masuri neortodoxe de limitare a creditarii, care au "prajit" bancile comerciale, insa acest moment a trecut si exista posibilitatea sa nu se mai repete , spune guvernatorul Mugur Isarescu.

"Observam ca am suflat si noi in biserica, cu rata dobanzii, dar, fluieratura asta a fost asa, un fel de soptit fata de ce au facut slovacii de exemplu. Usurel, vreun an de zile, am contrabalansat acest lucru cu numitele „masuri neortodoxe”, care au prajit asa de tare bancile, incat ele au hotarat sa ma insoteasca astazi, drept dovada peremptorie ca ne-am impacat, a trecut, am uitat si nu se va mai intampla niciodata", a spus Isarescu.

Acesta a folosit insa o anecdota despre pilotul automat al unui avion, care, defectandu-se promite ca nu se va strica niciodata. "Asa pot si eu sa promit ca nu vom mai folosi masurile neortodoxe niciodata, niciodata, niciodata..", a glumit guvernatorul bancii centrale.

Isarescu promite sa reduca nivelul rezervelor obligatorii in valuta

Banca centrala intentioneaza sa coboare nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta, deoarece nu vrea sa mentina un tratament discriminatoriu pentru bancile romanesti, dar nu intentioneaza sa relaxeze politica monetara, a mai spus guvernatorul Isarescu. "Am scos o parte restrictiile privind rezervele minime obligatorii si vom continua cu baza de calcul in valuta", a spus Isarescu potrivit NewsIn, adaugand ca miscarea are scop intentia bancii centrale de a nu distorsiona piata. "Rezervele se vor reduce deoarece creeaza distorsiuni si n-am vrea ca bancile romanesti sa fie dezavantajate fata din strainatate."

"Avem ca tema reducerea rezervelor obligatorii in perioada urmatoare. Nu ne permitem insa sa relaxam politica monetara sau fiscala in aceasta perioada de recuperare a decalajelor intre noi si celelalte tari europene, care are, de altfel, toate ingredientele pentru a continua", spune guvernatorul bancii centrale.

"Daca s-ar reduce rezervele minime obligatorii pe valuta, bancile si-ar diminua liniile de credit pe care le are de la bancile mama, nu ar arunca banii pe credite", a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

Pe de alta parte, bancherul din fruntea Alpha Bank considera ca deficitul de cont curent nu este ingrijorator in ceea ce priveste iesirile de capital, deoarece acestea sunt puternic penalizate la iesire. "In loc sa ne speriem de capitalurile volatile, le putem oferi elemente de risc astfel incat aceste capitaluri sa actioneze in directia care ne intereseaza. Capitalurile straine care intra pot lucra ca un potential moderator al riscului respectiv", a mai spus Oprescu.

Banca centrala tine in ciferele sale, sub forma rezervelor minime obligatorii, 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri