Banca Transilvania, BCR și BRD, cele mai mari trei bănci din România, ar urma să plătească circa 30-50 mil. lei fiecare impozit ”pe cifra de afaceri” – așa cum Ministerul Finanțelor a denumit noul impozit de 1% pe care vrea să îl introducă asupra băncilor începând de anul viitor. Suma este mult mai mică în comparație cu cea adusă anterior în discuție de ministrul Marcel Boloș, care a făcut referire la un impozit uriaș, de 40% din profit, discutat inițial în Italia anul acesta.

Guvernul a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung. Proiectul complet poate fi consultat la această pagină.

Una dintre cele mai importante noi măsuri fiscale este introducerea unui nou impozit, de 1%, pe cifra de afaceri a băncilor. Deoarece contabilitatea băncilor este diferită de cea a companiilor normale, neexistând o ”cifră de afaceri” propriu-zisă în bilanț, Finanțele au hotărât ca impozitul să se aplice mai multor tipuri de venituri bancare, cele mai importante fiind veniturile încasate de bănci din dobânzi, precum și cele încasate din taxe + comisioane.

Venituri nete din dobânzi Venituri nete din comisioane Total Taxa 1%
Banca Transilvania 3.658.000.000 998.000.000 4.565.000.000 46.560.000
BCR 2.948.000.000 944.000.000 3.892.000.000 38.920.000
BRD 2.239.000.000 719.000.000 2.958.000.000 29.580.000

Toate cifrele din tabel sunt valabile la nivelul anului 2022 și sunt exprimate în lei

Luând în calcul cele două categorii de venituri menționate mai sus, rezultă că Banca Transilvania, cea mai mare bancă din țară, ar fi fost nevoită să plătească în acest an un impozit de 46,5 mil. lei pe cifra de afaceri, având în vedere că în 2022 instituția financiară a avut venituri nete din dobânzi de 3,65 mld. lei și venituri nete din taxe și comisioane de 998 mil. lei. Pentru context, Banca Transilvania a raportat un profit net de 2,17 mld. lei în 2022.

Același calcul aplicat în cazul BCR, a doua cde mai mare bancă locală în funcție de active, s-ar fi tradus într-un impozit de 38,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, BRD ar fi plătit un impozit de 29,5 mil. lei dacă s-ar fi impus anul trecut impozitul de 1% pe cifra de afaceri.

Lista completă a veniturilor bancare asupra cărora se impune impozitul de 1%, potrivit proiectului de lege publicat de Ministerul Finanțelor:

  • venituri din dobânzi
  • venituri din dividende;
  • venituri din taxe şi comisioane;
  • câştiguri (pierderi) din derecunoașterea activelor și datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, net;
  • câştiguri sau pierderi aferente activelor şi datoriilor financiare deţinute în vederea tranzacţionării, net;
  • câștiguri sau pierderi aferente activelor financiare nedestinate tranzacționării, evaluate obligatoriu la valoarea justă prin profit sau pierdere, net;
  • câştiguri sau pierderi aferente activelor şi datoriilor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, net;
  • câştiguri sau pierderi din contabilitatea de acoperire, net;
  • diferenţe de curs de schimb (câştig sau pierdere), net;
  • câştiguri sau pierderi din derecunoaşterea activelor nefinanciare, net;
  • alte venituri din exploatare.

Boloș a vorbit inițial de o taxă uriașă: 40% din profit

La începutul acestei luni, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre o nouă taxă asupra băncilor, pe modelul celei de 40% impusă recent în Italia.

Ideea acestei taxe a dus la scăderi importante ale acțiunilor bancare pe Bursa de Valori București.

În Italia, guvernul anunțase o taxă excepțională de 40% din profit, impusă o singură dată, asupra băncilor din țară care au înregistrat rezultate financiare excelente după creșterea dobânzilor din ultimul an. Inițial guvernul de la Roma a spus că banii vor fi folosiți pentru a acorda populației deduceri de taxe și pentru a-i ajuta pe cei care au probleme cu plata ratelor la casă.

Măsura a dus la prăbușirea acțiunilor bancare din Italia, care s-au devalorizat cu peste 10 miliarde de euro după primul anunț. În cele din urmă guvernul italian a dat înapoi și a anunțat că taxa va fi limitată la cel mult 0,1% din totalul activelor bănci.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri