Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) a dat startul programelor guvernamentale Student Invest și Family Start, destinate tinerilor și familiilor. În baza acestora, pot fi obținute împrumuturi bancare în condiții mai avantajoase, dar există câteva conțiții care trebuie îndeplinite.

Potrivit MFTES, în 2023, comisionul de analiză și comisionul de administrare sunt acoperite integral pe toată durata de valabilitate a garanției acordate prin Fondul Român de Contragarantare, iar dobânda aferentă creditului este subvenționată diferențiat, în funcție de program, astfel: Student Invest - acoperire integrală; Family Start - acoperire în proporție de 75%.

Fondul Român de Contragarantare SA asigură garantarea de până la 80% a împrumutului acordat de către banca/instituția de credit înscrisă în program.

Condiții pentru a accesa aceste programe

Pentru Programul Student Invest, vârsta beneficiarilor eligibili trebuie să fie între 18 și 40 de ani, cuprinși în instituțiile de învățământ superior din România; valoarea maximă a creditului – 75.000 lei; plafonul total al garanțiilor de stat – 250 milioane lei.

Banii pot fi folosiți pentru taxe de studii, inclusiv licență, master, inclusiv Master, doctorat; plata cărților, rechizitelor, inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități; costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate; taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări; achiziția de calculatoare, laptopuri, etc.

Programul Family Start se adresează persoanelor între 18 și 45 de ani, care își întemeiază o familie sau persoanelor care formează o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă. Valoarea maximă a creditului este de 150.000 de lei. Venitul net pe membru de familie trebuie să fie până la 6.000 lei, respectiv de până la 7.500 lei pentru familiile monoparentale. Prin venit net lunar se înțelege inclusiv indemnizația pentru creșterea copilului.

Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000 lei; plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor; cheltuielile cu creșa, grădinița, școala; achiziția de autoturisme noi/autoturisme second-hand cu vechime de maximum 5 ani, precum și achiziția de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilități. Lista completă o găsiți pe site-ul ministerului.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri