Banca Centrală Europeană (BCE) susţine o atitudine mai dură împotriva firmelor care refuză să accepte plata cu numerar, în încercarea de a se asigura că monedele şi bancnotele rămân un mijloc sigur de plată, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Comentând o propunere recentă a Comisiei Europene cu privire la reglementarea plăţilor cu numerar, BCE a apreciat că ar fi bine să fie clarificat faptul că magazinele şi furnizorii de servicii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată. Oficialii UE au propus doar monitorizarea situaţiei şi luarea de măsuri dacă aceste practici devin mult prea răspândite.

"Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro", a apreciat luni instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic. "În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă", apreciază BCE.

Şi băncile centrale din zona euro şi-au exprimat unele îngrijorări faţă de acest subiect. Autoritatea monetară din Ţările de Jos a publicat un raport în luna februarie în care a avertizat că acceptarea plăţii cu numerar în unele locuri, inclusiv la cinematografe, parcări şi farmacii, este mult prea mică.

Potrivit BCE, acceptarea plăţii cu numerar a scăzut în majoritatea ţărilor din zona euro între 2019 şi 2022, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Letonia şi Finlanda.

Executivul comunitar a venit cu propunerea de reglementare a plăţilor cu numerar la pachet cu o bază legală pentru un euro digital, la care BCE lucrează în prezent. Proiectul a creat suspiciuni că euro digital este destinat să înlocuiască bancnotele şi monedele, lucru dezminţit de oficialii BCE în repetate rânduri.

Românii țin 65 de miliarde de lei în casă „la depreciat”: se tem că dispare cash-ul

Românii au peste 65 de miliarde de lei de lei ținuți ”la saltea”, în ciuda faptului că valoarea reală a acestora scade pe zi ce trece din cauza inflației. Purtând o rană încă deschisă a „economisirii habotnice” din comunism, dar și o neîncredere în sistemul financiar din cauza înșelătoriilor și falimentelor financiare din anii ’90 (FNI, Caritas, Banca Albina, Bancorex, Banca Religiilor, etc.), românii preferă să își păstreze banii în casă în loc să îi învestească, iar mulți dintre aceștia se tem de dispariția cash-ului.

Ideea conform cărora banii cash vor dispărea a fost promovată și de unele partide politice din România. Acestea îndeamnă românii să plătească cât mai mult cu cash fiindcă riscul de dispariție a numerarului ar putea duce la „controlul populației” de către bănci și guverne.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri