Cu toate că în vremurile de astăzi tinerii au început să aibă priorități precum călătoriile sau investițiile - acesta fiind un semn de maturitate financiară - există totuși o limită până la care aceștia pot accesa un credit ipotecar. CEO-ul AVBS Credit spune că ideal ar fi ca românii să-și facă credite ipotecare câtă vreme au sub 40-50 de ani, fiindcă mai târziu băncile nu sunt dispuse să ofere credite ipotecare pe o perioadă mai mare de timp și le va fi și dificil de plătit.

Venitul minim pe care trebuie să îl aibă o persoană pentru a accesa un credit ipotecar în valoare de 70.000 de euro este unul de minim 5.000 de lei lunar, a declarat anterior Valentin Anghel. Pe lângă venit, banca se va uita și la istoricul tău profesional: bancherii privesc lacunele din CV-ul tău mai sceptic decât un angajator. Totodată, specialistul în credite menționează că, oricât de mari sunt veniturile, vârsta joacă un rol important în decizia unei bănci de a-ți acorda sau nu un credit ipotecar.

„Este matematică simplă. Dacă sunt un bărbat la 65 de ani și am locuit toată viața cu chirie, când voi ieși la pensie, pensia de regulă fiind mai mică decât salariul pe care îl aveam când eram în câmpul muncii, îmi va fi mai dificil să mai plătesc chirie. Dacă achiziționam prin credit ipotecar o locuință în perioada activă profesional, la ieșirea la pensie aș avea și casa și aș cam termina de plătit și ratele la ea. Cu cât oamenii sunt mai în vârstă și se gândesc mai târziu să facă un credit ipotecar, cu atât șansele de a obține unul scad. Valoarea creditului fiind mare, perioada de rambursare este mai scurtă la cei de peste 50 de ani. Adică dacă persoana are acum 55 de ani, creditul se acordă pe numai zece ani, deci trebuie să-l plătească până la atingerea vârstei de 65 de ani. Rata este mare în acest caz”, avertizează Valentin Anghel, CEO-ul AVBS Credit.

Vârstă maximă credit ipotecar: Cum schimbă anii din buletin ratele la credit

Pentru o mai bună înțelegere privind avantajele achiziționării unui credit ipotecar la o vârstă mai tânără, vizavi de o creditare la o vârstă, spre exemplu cu numai zece ani în plus, vă prezentăm în tabelul de mai jos un studiu privind creditul ipotecar pentru o persoană de 30 de ani versus una de 40 de ani.

Gen Vârstă Suna creditată Perioada maximă Dobândă Valoare rată

Feminin/Masculin

30 ani 500.000 lei

360 luni (30 ani)

5,79% fixă

2.931 lei
Feminin 40 ani 500.000 lei 276 luni (23 ani) 5,79% fixă 3.282 lei
Masculin 40 ani 500.000 lei 300 luni (25 ani) 5,79% fixă 3.158 lei

Sursă tabel: AVBS Credit

„Obținerea unui credit nu depinde doar de venit, un factor foarte important este și vârsta. Dacă o persoană are 60 de ani, este de sex feminin și vrea să obțină un credit, băncile le oferă până la împlinirea de 63 de ani. Pe 3 ani de zile dacă se contractează un credit de 70.000 de euro, ar fi o rată enormă, deci este clar că nu îl poate obține. Venitul cuprins între 5.000 și 6.500 de lei este fezabil pentru o persoană care îl poate accesa până la 30 de ani”, a declarat Valentin Anghel.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri