Moneda nationala s-a apreciat luni cu aproape doi bani fata de euro pana la 3,2576 lei/euro, ca urmare a deciziei de vineri a Federal Reserve de a diminua rata de discont, care i-a determinat pe investitorii straini sa reintre pe pietele emergente, sustin dealerii.
"Evolutia leului a urmat-o pe cea a celorlalte monede emergente, care s-au apreciat usor fata de saptamana trecuta", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,2576 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 178 lei vechi (0,54%) fata de euro, de la 3,2754 lei/euro, cat era vineri.

Bancile cotau un euro la 3,2500 - 3,2550 lei in deschiderea sedintei valutare de luni, usor sub nivelul de vineri seara, iar dupa primele tranzactii leul a castigat teren pana la 3,2500-3,2530 lei/euro. La acest nivel, unele banci mari au considerat ca e momentul sa cumpere valuta, motiv pentru care euro s-a apreciat pana la 3,2600-3,2620 lei, dupa care a pierdut teren pana la 3,2560-3,2580 lei.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei, intre 1,3472 si 1,3510 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3490 dolari/euro. Cursul afisat luni de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu 230 lei vechi (0,94%) fata de dolar, de la 2,4371 lei/dolar, cat era vineri, la 2,4141 lei/dolar.

"O variabila internationala care are impact si asupra leului este cursul yenului fata de euro si dolar, care arata apetitul investitorilor pentru tranzactiile speculative de tip carry trade. Din ultimele tranzactii nu reiese, insa, clar daca investitorii vor relua in forta acest tip de tranzactii pentru ca desi masura Federal Reserve este una salutara, pentru ca a detensionat problema necesarului de lichiditate la nivel global, fundamentul crizei ramane", a explicat Noaghea, citat de NewsIn.

Federal Reserve, banca centrala americana, a scazut vineri rata dobanzii de discont la care se pot refinanta bancile, de la 6,25% la 5,75% pe an, moment in care dolarul a inceput sa se deprecieze, iar investitorii si-au reorientat o parte din plasamente catre pietele emergente.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 5,65% pe an fata de 5,72% pe an cat era la finalul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a urcat la 6,68% pe an, de la 6,66% pe an, cat era vineri.

BNR a atras, luni, 3 miliarde lei in depozite la doua saptamani la o dobanda anuala medie de 6,89% si o dobanda maxima de 7% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri