"Cred ca politica monetara dusa de BNR este una buna si a jucat un rol important in integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a declarat Gelin, la o conferinta prilejuita de lansarea unui card sub dubla marca de catre Carrefour si BRD Finance.

Presedintele - director general al BRD-Groupe Societe Generale a mentionat ca atat el, cat si sefii altor banci de pe piata romaneasca considera ca politica monetara a bancii centrale trebuie sa continue pe aceeasi linie, "decat sa avem avantaje doar pe termen scurt".

"In contextul economic general actual, nu cred ca BNR va reduce rezervele minime obligatorii", a spus Gelin.

Citeste si:

In prezent, rata rezervelor minime obligatorii este de 20% din pasivele in lei ale bancilor si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,15% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.

Presedintele celei de-a doua banci de pe piata romaneasca dupa active considera ca BNR va face tot posibilul sa protejeze moneda nationala.

In privinta turbulentelor actuale de pe piata internationala a creditelor, Gelin a mentionat ca, in prezent, costurile pentru o entitate din Romania care vrea sa ia un imprumut din strainatate sunt mai mari decat in urma cu patru luni, insa aceasta situatia ar putea sa dispara peste sase luni.