RAEF a cumparat o firma de microfinantare, pentru 15 mil. euro

Fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund (RAEF) a cumparat o firma de microfinantare romaneasca, valoarea tranzactiei fiind de 15 milioane euro, a declarat Horia Manda, managing partner in cadrul companiei de investitii care administreaza fondul.

"In urma cu cinci zile am semnat un acord de preluare a 97% din actiunile unei firme romanesti de microfinantare, fiind vorba de o companie cu activitati mai ales in mediul rural. Operatiunea va fi realizata prin preluare de actiuni si prin majorare de capital, valoarea tranzactiei fiind de 15 milioane de euro", a enuntat Manda, fara a dezvalui numele companiei preluate.

Manda a mentionat ca detaliile privind tranzactia vor fi anuntate in zilele urmatoare.

Potrivit lui Manda, segmentul serviciilor financiare din mediul rural reprezinta o nisa cu foarte multe oportunitati pentru fondurile de de private equity, asemenea leasing-ului operational, „un domeniu imatur”.

Horia Manda a citat un studiu intocmit de nemtii de la Deutsche Bank, care spune ca in Romania, gradul de penetrare al sistemului bancar, calculat ca pondere a valorii activelor bancare in PIB, este de 53%, astfel incat mai este mult loc pe acest segment.

„43% din populatie traieste la sate, unde sistemul bancar are o acoperire redusa”, a argumentat Manda.

Fondul a iesit, anul trecut, din actionariatul a trei dintre companiile detinute, Motoractive, Domenia Credit si Estima Finance, pe care le-a vandut, la pachet, grupului General Electric Money, pentru mai mult de 140 milioane de euro.

De asemenea, Aviva a ajuns de curand la un acord cu fondul de investitii RAEF pentru achizitia unui pachet din actiunile Certinvest, una dintre cele mai vechi societati de administrare a investitiilor de pe piata romaneasca.

Raef este o corporatie americana privata infiintata in 1994, care a detinut participatii, pana nu de mult in Domo si alte trei institutii financiare.

De asemenea, fondul suedez de investitii Oresa Ventures, care a achizitionat in vara un pachet semnificativ de actiuni la brokerul de credite Gemini Capital Consult, vrea sa investeasca in prima faza 3 milioane euro in dezvoltarea companiei romanesti.

Tranzactia prin care Oresa Ventures a intrat in actionariatul Gemini Capital Consult a presupus preluarea unui pachet semnificativ de actiuni de la doi oameni de afaceri romani, fosti parteneri ai fondatorului, precum si majorarea capitalului social al companiei in scopul finantarii planurilor de investitii propuse.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri