Saptamana trecuta a adus minusuri pentru majoritatea companiilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti, doar noua dintre ele reusind sa-si mareasca in aceasta perioada valoarea de piata.

Per total, Bursa a avut o scadere importanta, indicele BET avand un minus de 5,7%, BET-C de 5,3%, iar BET-FI terminand mai jos cu 11,4%.

Cea mai mare parte a tranzactiilor a avut la baza actiuni ale SIF-urilor. SIF Banat-Crisana a fost cel mai intens tranzactionata, cu schimburi in valoare de 187 miliarde de lei. Un lucru definitoriu pentru piata de capital romaneasca este ca primele 10 societati din topul tranzactiilor au atins o pondere de nu mai putin de 94% din totalul tranzactiilor, la fel ca si in saptamana precedenta, arata analistii de la KTD Invest. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor a scazut si ea cu mai bine de 30%, de la 242 miliarde de lei la 168 miliarde de lei.

Mult-discutata independenta a Justitiei a tras Bursa in jos cu peste 36 milioane de euro


Valoarea mare a tranzactiilor cu SIF-uri, 55,56% din totalul saptamanal, a venit mai degraba ca urmare a incercarii detinatorilor acestora de a scapa de respectivele actiuni, scaderile de pret fiind consistente. Campioana in ceea ce priveste valoarea tranzactilor, SIF Banat-Crisana a fost si lidera scaderii de curs intre SIF-uri, cu 14,29%, urmata de SIF Muntenia, cu 13,61%.

O alta protagonista a saptamanii bursiere a fost Banca Romana pentru Dezvoltare, aceasta urmand sa-si majoreze capitalul social, iar apoi sa-si consolideze actiunile, injumatatindu-le.

Pentru ca detinatorii de actiuni BRD sa ramana in castig, ar trebui ca pretul actiunilor sa se dubleze, sustin cei de la KTD. Faptul ca e putin probabil sa se intample asa a facut ca multi actionari sa-si vanda din detinerile la BRD, coborand pretul unui titlu cu 10,23%.

Alte evenimente importante ale saptamanii trecute, au fost majorarea de capital de la Impact si anuntarea rezultatelor Petrom pentru primele trei luni ale anului. Impact a scazut cu 27,2%, actionarii inregistrati miercuri fiind cei care vor putea participa la majorarea de capital. Joi, cei care detineau titluri au cautat sa vanda, insa nu au mai existat prea multi cumparatori interesati. Ajustata cu actiunile gratuite distribuite, scaderea a fost de 9%, conform Alpha Finance, influentata si de anuntul conform caruia se vor percepe comisioane de la clienti la un curs de 38.500 lei/ euro. Petrom a raportat pentru primele trei luni un profit de zece ori mai mare decat cel din primele trei luni ale anului 2004.

Evenimentul cel mai important al saptamanii a venit insa joi, atunci cand Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a fost retinut de procurorii Parchetului General, zvonurile privind arestarea sa ducand la scaderea cu 6,08% a cursului actiunilor Petromidia la BVB. Capitalizarea RRC a scazut astfel cu mai bine de 36 milioane de euro. Vineri, tranzactionarea actiunilor tuturor companiilor apartinand de grupul Rompetrol a fost suspendata, pana la emiterea unui comunicat de catre companie, acesta venind de-abia dupa inchiderea sedintei de tranzactionare.

Cea mai mare crestere de saptamana trecuta a avut-o Silcotub Zalau, 12,08%, iar cea mai mare scadere Impact, 27,21%, urmata de Rafinaria Astra Romana cu 17,5%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri