Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste doar inflatia si nu are vreo preferinta pentru un anumit nivel al cursului de schimb al leului, insa deprecierea rapida din ultimul timp este nesustenabila, a spus, potrivit NewsIn, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
"Leul este sub presiune acum", a admis Popa, care a mentionat,insa, ca procesul de convergenta cu statele dezvoltate din Uniunea Europeana creeaza premizele unei aprecieri pe termen lung a leului, desi apar astfel de corectii.

Oficialul BNR a explicat ca leul este este mai expus la volatilitate deoarece Romania este cea mai mare economie cu sistemul de "variatie controlata" (managed float) a cursului de schimb.

Marti, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu declarase ca deprecierea rapida a leului din ultima perioada a fost cauzata de atacuri speculative si ca banca centrala va actiona cum crede de cuviinta pentru a-si atinge tinta de inflatie, periclitata de o depreciere prea brutala a monedei nationale.

Inflatia se va accentua in primele luni din 2008, de la nivelul de 6,57% atins in decembrie, ca urmare a unui efect de baza dat de inflatia foarte mica din primele luni din 2007, a mai spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Totusi, banca centrala urmareste tendinta pe termen mai lung si va lua masuri in consecinta pentru stabilitatea preturilor.

"Dezinflatia trebuie sa fie un proces de durata. Nu vrei sa obtii o dezinflatie pe termen scurt care apoi sa fie depasita in amplitudine de cresterea preturilor", a declarat Popa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri