Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste doar inflatia si nu are vreo preferinta pentru un anumit nivel al cursului de schimb al leului, insa deprecierea rapida din ultimul timp este nesustenabila, a spus, potrivit NewsIn, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Leul este sub presiune acum", a admis Popa, care a mentionat,insa, ca procesul de convergenta cu statele dezvoltate din Uniunea Europeana creeaza premizele unei aprecieri pe termen lung a leului, desi apar astfel de corectii.

Oficialul BNR a explicat ca leul este este mai expus la volatilitate deoarece Romania este cea mai mare economie cu sistemul de "variatie controlata" (managed float) a cursului de schimb.

Marti, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu declarase ca deprecierea rapida a leului din ultima perioada a fost cauzata de atacuri speculative si ca banca centrala va actiona cum crede de cuviinta pentru a-si atinge tinta de inflatie, periclitata de o depreciere prea brutala a monedei nationale.

Inflatia se va accentua in primele luni din 2008, de la nivelul de 6,57% atins in decembrie, ca urmare a unui efect de baza dat de inflatia foarte mica din primele luni din 2007, a mai spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Totusi, banca centrala urmareste tendinta pe termen mai lung si va lua masuri in consecinta pentru stabilitatea preturilor.

"Dezinflatia trebuie sa fie un proces de durata. Nu vrei sa obtii o dezinflatie pe termen scurt care apoi sa fie depasita in amplitudine de cresterea preturilor", a declarat Popa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Executiv de top: Leadership-ul politic, cel mai mare risc al Romaniei