Dobanda de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar trebui sa fie majorata peste 9% pe an, de la 8% pe an in prezent, pentru a putea controla presiunile de depreciere a leului, considera analistii Citi Group, care se asteapta la o prima majorare a dobanzii cu 0,5%, in februarie.

"Ne asteptam ca banca centrala sa urce rata dobanzii de politica monetara cu inca 0,5 puncte procentuale la urmatoarea intalnire a consiliului de administratie al institutiei din 4 februarie. Inaspririle ulterioare ale politicii monetare vor depinde de evolutia leului si a preturilor. In opinia noastra, in cazul in care cursul nu raspunde la majorarea asteptata de luna viitoare si urca peste nivelul de 3,70 lei/euro, BNR ar putea interveni direct in piata valutara pentru a opri deprecierea monedei nationale", estimeaza analistii de la Citi Group intr-un raport referitor la evolutia pietelor emergente.

Studiul mai arata ca o inasprire mai puternica decat se estimeaza in prezent, respectiv cu 0,75% in februarie, ar putea reprezenta "un raspuns mai prudent la conditiile din piata".

Pe de alta parte, expertii noteaza ca reprezentantii BNR au incercat sa opreasca deprecierea leului prin comentariile recente. Viceguvernatorul Cristian Popa a declarat, miercuri, ca deprecierea leului este nesustenabila si a adaugat ca este nevoie de conditii monetare mai aspre. Pe de alta parte, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a subliniat ca banca centrala isi rezerva dreptul de a folosi si alte instrumente pe langa dobanda de politica monetara, inclusiv interventiile directe in piata valutara. Tot Lazea a facut referire la deficitul comercial din ce in ce mai mare, care deosebeste Romania de alte state din estul Europei.

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Dijmarescu a facut comentarii similare, in aceasta saptamana, spunand ca "banca centrala va depune toate eforturile de care este nevoie" atunci cand a fost intrebat daca institutia va lua in calcul majorarea ratelor dobanzilor pentru a intari leul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si