Elon Musk a anunţat că Twitter va restricţiona temporar numărul postărilor citite pe Twitter pentru a limita utilizarea masivă a datelor din reţeaua socială de către terţi, în special în vederea alimentării modelelor de inteligenţă artificială, informează Agerpres care citează AFP.

Concret, platforma va limita citirea la 6.000 de mesaje pe zi pentru conturile verificate, la 600 pentru utilizatorii neverificaţi şi la 300 pentru noile conturi neverificate. Plafoane care ar urma să fie "în curând" ridicate la 8.000, 800 şi, respectiv, 400, potrivit preşedintelui executiv al consiliului de administraţie.

O decizie luată "pentru a remedia nivelurile extreme de colectare a datelor şi manipulare a sistemului", a explicat Elon Musk într-o postare pe Twitter.

În ajun anunţase deja că nu se vor mai putea citi mesaje în reţea fără conectare şi completarea datele de identificare.

"Sute de organizaţii (poate mai multe) au adunat date de pe Twitter în mod foarte agresiv, până la punctul în care a fost perturbată utilizarea obişnuită" de către utilizatorii de internet, potrivit acţionarului majoritar al grupului din San Francisco.

Prin limitarea numărului de postări care pot fi citite de către un cont, Elon Musk încearcă să împiedice aceste organizaţii să colecteze cantităţi importante de date care sunt folosite în special pentru a dezvolta aşa-numitele modele de inteligenţă artificială generativă (IA).

Pentru a dezvolta un model generativ capabil să răspundă în mod asemănător unui om la întrebări într-un limbaj curent, aceste companii trebuie să "antreneze" interfaţa, oferindu-i exemple de conversaţii.

"Aproape toate companiile care fac IA, de la start-up-uri până la cele mai mari grupuri din lume, colectau cantităţi mari de date", a insistat Elon Musk.

"Este puţin frustrant să adaugi urgent un număr mare de servere doar pentru a justifica evaluarea indecentă a anumitor start-up-uri de IA", a spus el.

Aceste servere suplimentare au fost necesare pentru ca Twitter să poată susţine traficul intens şi utilizarea platformei de către software sau boţi, nu de către utilizatorii obişnuiţi.

Nu doar Twitter se confruntă cu consecinţele accelerării dezvoltării IA şi a serviciilor bazate pe modele lingvistice. La mijlocul lunii iunie, platforma de discuţii Reddit a crescut preţurile pe care le percepe dezvoltatorilor terţi pentru a utiliza datele şi conversaţiile postate pe reţeaua de socializare. Decizia a stârnit proteste, întrucât aceste platforme au oferit până acum acces la preţuri moderate sau gratuit la datele publice pentru a promova dezvoltarea unui ecosistem.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri