Leul e intr-un proces de revenire, iar BNR foloseste acum aceleasi instrumente pe care le-a folosit in vara cand leul se apreciase exagerat, dar in sens invers, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la TVR1.

Isarescu a mentionat ca banca centrala a iesit deja la bataie, iar leul este intr-un proces de revenire.

"Evitam sa intervenim direct in piata, dar nu am lasat niciodata cursul liber", a spus guvernatorul BNR si a mentionat ca banca centrala a reusit, in vara, sa evite ca aprecierea monedei nationale sa se duca spre niveluri pe care le considera "total aberante".

Moneda nationala s-a apreciat treptat de la inceputul lui 2007 pana la inceputul lunii iulie a anului trecut de la 3,40 la 3,10 lei/euro, "lucru care era bine sa fie evitat", pentru ca ritmul de apreciere a leului a fost nesustenabil de catre economia Romaniei.

Incepand cu luna iulie 2007, leul a pierdut teren in mod accentuat pana la sfarsitul saptamanii trecute, cand cursul de referinta afisat de BNR, de 3,7695 lei/euro nu mai fusese atind de trei ani.

"Aceleasi instrumente le folosim acum, in sens opus, incercand sa evitam o exagerare care se intampla si acum", a explicat Isarescu.

"Economic, as spune ca ceea ce se intampla este normal, un proces de echilibrare, pe undeva relativ dureroasa, pentru ca se scumpesc bunurile de import", dar o parte din bunurile de import vor fi inlocuite de produse romanesti, ceea ce ar fi o parte pozitiva, a explicat guvernatorul bancii centrale.

Guvernatorul BNR a reamintit ca, ceea ce deranjeaza banca centrala este ritmul exagerat de apreciere sau de depreciere a leului, nu neaparat nivelul la care se situeaza cursul de schimb.

Cat priveste intrarea in zona euro, aceasta "nu e o chestiune de vointa, ci una de timp, de ajustare", a mai spus Isarescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 1 aprilie: leul incepe saptamana in crestere