Obiectele de arta sunt tot mai cautate pe piata romaneasca. Cele cateva case de licitatie de la noi ruleaza circa 10 milioane de euro anual. Iar vanzarile au crescut in 2004, an considerat de specialistii din domeniu ca fiind de maturitate pentru piata de arta. In 2005, panzele semnate de pictorii interbelici si contemporani par sa faca moda in achizitiile anului.

Cifra de afaceri totala a caselor de licitatii romanesti care au ca obiect vanzarea obiectelor de arta se ridica la circa 10 milioane de euro anual. Putem spune ca suma este frumusica, dat fiind faptul ca in tara numarul caselor de licitatii se rezuma la mai putin de zece. Casele care se ocupa cu acest gen de vanzari traiesc mai ales din tranzactionarea tablourilor. Acestea sunt cele mai cautate obiecte de arta existente pe piata autohtona de profil. Pe langa ele se vand destul de bine si argintaria sau bijuteriile. Obiectele de mobilier nu prea au cautare din mai multe considerente. Cel mai important este acela ca, de obicei, mobila nu poate fi conservata la fel de bine ca celelalte obiecte de arta, un alt motiv fiind aspectul nepotrivit al mobilierului vechi intr-o locuinta moderna. Cel putin asa crede Mihai Popagheorghe, directorul unei mari case de licitatii. Cu toate ca este greu de imaginat, aproape toti cumparatorii obiectelor de arta sunt colectionari autohtoni. "Foarte putini straini participa la licitatiile noastre. De obicei, acestia sunt obisnuiti sa cumpere prin intermediul licitatiilor on-line", spune Popagheorghe. De multe ori, nici cumparatorii romani nu participa personal la licitatii, ei preferand sa lase aceasta sarcina pe mana intermediarilor. Unul dintre motivele acestui mod de achizitie ar fi ca multi dintre cumparatori prefera sa nu se afiseze la astfel de licitatii, multi dintre ei fiind persoane publice importante.

Scad bijuteriile, creste sculptura

Expertii in domeniu sunt de parere ca romanii au gusturi foarte rafinate in ceea ce tine la arta veche. Din pacate, sunt putini cumparatori din randul oamenilor cu venituri mici sau medii. "Comparativ cu alte tari, in Romania nu sunt foarte multi cumparatori de arta. Eu sunt de parere ca vanzarile la obiectele de arta sunt direct proportionale cu PIB-ul tarii", a adaugat directorul casei de licitatii mai sus mentionate.

Potrivit lui Alexandru Ghildus, directorul altei mari case de licitatii, piata de arta din Romania va fi dominata in 2005 de lucrarile pictorilor interbelici si contemporani. "In Romania, 2004 a fost momentul maturizarii pietei obiectelor de arta, an care s-a definit ca un hotar, ca un nou inceput pentru colectionari.

Astfel, in lipsa lucrarilor marilor maestri romani, aflate deja in colectii particulare, romanii descopera atractia picturii interbelice si a celei contemporane", a precizat Ghildus.

O alta tendinta a lui 2005 este renuntarea la achizitionarea obiectelor de arta ornamentala si chiar a bijuteriilor, cu exceptia celor care poarta semnaturi celebre. Expertii considera ca dupa o reasezare socio-economica, perioada pe care o cred foarte scurta, 2005 va aduce in atentia colectionarilor sculptura, aceasta fiind un domeniu inca prea putin exploatat in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri