"Agricover Credit IFN isi va incepe activitatea in lunile mai-iunie si isi propune sa afiseze profit din a doua jumatate a anului viitor", a mentionat Dobre, care a adaugat ca acest an este unul de inceput al companiei, in care se va ocupa de detaliile tehnice, iar firma va finanta campania agricola de toamna, care se va reflecta in rezultatele din 2009.

Compania are un capital social de 200.000 euro la infiintare, acesta urmand sa fie majorat la 10 milioane euro in termen de sase luni.

Directorul general a mentionat ca, pentru 2009, conducerea companiei si-a propus ca 60% dintre finantarile acordate sa fie pentru capitalul de lucru al fermierilor, iar restul de 40% pentru clientii care au accesat fonduri europene. Pentru inceput, Agricover Credit va oferi trei tipuri principale de credite in 37 de unitati, in functie de parteneriatul pe care il au fermierii cu grupul Agricover si de destinatia imprumutului, a precizat Liviu Dobre.

Compania are in vedere fermierii cu peste 200-300 de hectare, iar pentru inceput mizeaza pe 1.500 de fermieri cu care Agricover colaboreaza deja. Dobre nu exclude posibilitatea acordarii de credite si fermierilor cu terenuri mici, insa a spus ca firma nu va acorda credite sub 7.000 euro.

Circa 60-70% din creditele acordate de Agricover vor avea ca sursa de finantare bancile cu care grupul colaboreaza deja, precum BRD SocGen, Alpha Bank, Banca Transilvania si UniCredit. Dobre a precizat, insa, ca sunt in discutie si cu alte banci mari pentru a incheia parteneriate in acest sens.

Citeste si:

Directorul general al grupului Agricover, Robert Arsene, a explicat ca are in vedere o colaborare cu Raiffeisen Bank, in conditiile in care o serie de furnizori ai Agricover sunt actionari la aceasta banca, iar Raiffeisen are experienta in acest domeniu. Arsene a mai spus ca nu exclude o colaborare cu BCR, desi nu au inceput inca discutiile.

Liviu Dobre a anuntat ca pentru creditele destinate capitalului de lucru dobanzile vor fi variabile, insa nu a mentionat nivelul acestora in conditiile in care banca centrala a majorat recent dobanda cheie.

Actionarii Agricover Credit IFN sunt doua companii membre ale grupului Agricover: Agricover SA si Suntory Agrochemical SRL, fiecare detinand cate 50% din capitalul companiei nou infiintate.

Agricover Credit IFN a fost infiintata in decembrie 2007 si a fost inscrisa in registrul general al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in martie 2008. Agricover Credit IFN ofera credite, respectiv finantare pentru tranzactii oficiale, credite de consum, credite imobiliare (cu exceptia creditelor ipotecare) si alte intermedieri financiare precum operatiuni de factoring, emitere de garantii sau garantarea creditului. Tototdata, compania va desfasura si activitati de agent de asigurari, in special activitati de intermediere pentru produsele de asigurare complementare cu produsele societatii.