In ultimul timp au aparut tot felul de avertizari, inclusiv fluturasi lipiti langa bancomate, care spun ca la denominare ne asteapta 4 zile in care nu vom putea ridica bani. Adrian Vasilescu (BNR): Unii au tendinta maladiva sa faca zgomot. Bancomatele vor fi deschise pe 1 iulie chiar daca nu toate vor avea lei grei. Platile scadente in zilele nebancare se fac pe 29 iunie
In ultimul timp au aparut o serie de temeri cu privire la momentul trecerii efective la leul nou, referitoare in principal la modul in care vor functiona bancomatele si la efectuarea deconturilor. Sunt tot felul de avertizari, inclusiv fluturasi lipiti langa bancomate, care spun ca ne asteapta 4 zile in care nu vom putea ridica bani.
In realitate, singura zi in care cel mai probabil o parte din bancomate nu vor functiona, pentru ca vor fi in proces de trecere la leul nou, este 30 iunie.
Potrivit guvernatorului Mugur Isarescu, pe 30 iunie si 1 iulie, chiar daca bancile nu vor lucra cu publicul, vor lucra pentru a pregati trecerea tuturor situatiilor financiare in lei noi, de la 1 iulie.

Va functiona sistemul de plati prin intermediul cardurilor, vor functiona bancomatele, asa ca publicul va putea obtine fie bancnote noi, fie bancnote vechi. Leul nou va intra efectiv in circulatie chiar de la 1 iulie.

Platile cu scadenta in zilele nebancare se fac pe 29 iunie

"Ziua de 29 iunie va fi zi bancara. Bancile vor lucra cu publicul. Cele doua zile nebancare, 30 iunie si 1 iulie, nu inseamna nicidecum paralizarea sistemului bancar, asa cum nu a fost paralizat sistemul nici in anii anteriori in preajma zilelor de Craciun, cand numarul zilelor nebancare a fost mult mai mare", a explicat Isarescu intr-un interviu.Pe de alta parte platile scadentele care erau la 30 iunie trebuie platite cu o zi mai devreme.

Circulara BNR prevede ca decontarea transferurilor de fonduri intre institutiile de credit, intre acestea si Banca Nationala a Romaniei, precum si a celor in relatia cu Trezoreria Statului se va finaliza in vechea moneda pana pe 29 iunie 2005 inclusiv. Decontarile aferente operatiunilor din ultima zi bancara a lunii iunie 2005 vor fi efectuate in aceeasi zi.

Potrivit unei Circulare remisa bancilor, incepand de luna trecuta, Banca Nationala a Romaniei a alimentat institutiile de credit cu moneda noua, in baza unor conventii incheiate cu acestea.

Pentru insemnele monetare noi, institutiile de credit au constituit garantii la dispozitia BNR constand din titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice si/sau certificate de depozit emise de BNR, din emisiunile care nu sunt scadente in perioada pentru care sunt constituite garantiile. Acestea vor fi evaluate la valoarea actualizata din ziua anterioara datei de constituire. Garantiile acopera in procent de 100% valoarea bancnotelor si monedelor noi ridicate de la BNR, valoare actualizata la momentul incheierii contractului de garantie dintre institutia de credit si banca centrala.

"Profetiile" privind marele blocaj bancar nu-si au rostul fie si prin faptul ca institutiile de credit/Trezoreria Statului vor efectua in perioada 1 iulie 2005- 31 decembrie 2006 plati si incasari in numerar in ambele monede. De asemenea nu trebuie sa existe temeri nici in ce priveste rotunjirea.

Potrivit Circularei amintite, prin rotunjirea sumelor in moneda veche la ordinul sutelor, in plus pentru valori mai mari de 50 inclusiv, respectiv in minus pentru valori mai mici de 50, urmata de impartirea la 10.000 (zece mii) a sumelor astfel rezultate.

Bancile inchid bancomatele pe 30 iunie si le deschid pe 1 iulie

Bancomatele Bancii Tiriac vor fi intrerupte in data de 30 iunie intre orele 0.00 si 24.00.

Ca urmare operatiunile cu carduri prin intermediul Bancii Tiriac, respectiv plati bunuri sau servicii la comercianti atat in mediul real cat si virtual, retrageri de numerar de la ghisee sau ATM-uri, vor fi intrerupte pe parcursul intervalului. La ora 00.00 a zilei de 1 iulie se reporneste activitatea cu carduri in lei si valuta.
In ceea ce priveste plata facturilor Connex si Romtelecom, acestea vor avea urmatorul program: de pe 29 iunie nu se vor efectua plati facturi la ATM-urile bancii, iar in ziua de 30 iunie nu se vor putea efectua plati facturi in numerar, ordin de plata, ATM.

Tranzactiile la comercianti prin utilizarea imprinterului se pot efectua fara intrerupere numai pentru operatiunile permise in valuta EUR/USD avand in vedere ca va exista posibilitatea obtinerii codului de autorizare prin apelarea Centrului de Autorizare Romcard. Pentru realizarea conversiei, intregul sistem de carduri Banc Post va fi oprit in 30 iunie 2005 incepand cu ora 10.00, pentru cardurile Visa si MasterCard emise de alte banci si la ora 18.00 pentru cardurile emise de Banc Post.

Sistemul de carduri va fi repornit in 1 iulie 2005 dupa ora 11.00.

De asemenea, Banc Post va sista serviciul de incasari de facturi prin ATM-uri la sfarsitul zilei de 28 iunie 2005, ora 18.00. Acest serviciu se va relua o data cu repornirea retelei de ATM-uri in data de 1 iulie 2005. Pana pe data de 28 iunie 2005 platile prin ATM-uri se vor realiza in vechea moneda (ROL), iar incepand cu 1 iulie 2005 numai in lei noi (RON).

Pentru ca beneficiarii sa poata incasa contravaloarea cecurilor in ROL pana la data de mai sus, acestea trebuie depuse la banca cel mai tarziu in data de 24/27 iunie pentru cecuri emise in aceeasi localitate (27 iunie pentru sucursalele judetene si 24 iunie pentru unitatile subordonate acestora). Cel mai tarziu in data de 24 iunie pentru cecuri emise in cadrul aceluiasi judet. Cel mai tarziu in data de 23 iunie pentru cecuri emise in judete diferite.

Cel mai tarziu in data de 22 iunie pentru cecuri ce se compenseaza prin centralele bancilor comerciale. Pentru sumele scadente in zile declarate nebancare, 30 iunie - 3 iulie 2005, debitarea se va realiza in ultima zi bancara, 29 iunie 2005, in lei vechi.

BCR va inchide si ea bancomatele pe 30 iunie si le va deschide pe 1 iulie, la fel ca BRD si Raiffeisen.

Adrian Vasilescu (BNR): Unii au tendinta maladiva sa faca zgomot


"Aceste zvonuri din ultimele zile nu reprezinta altceva decat tentatia maladiva a unora de a face zgomot. Bancomatele nu vor fi oprite decat pe 30 iunie, iar unele banci vor face acest lucru doar pentru doua trei ore. Aceasta pauza nu este cu nimic diferita de perioadele de sarbatori.

Acum e chiar mai mica. Referitor la ratele scadente in acest interval, ele trebuie platite inainte de aceasta perioada, pe 29 iunie. Este o chestiune care tine de grija fiecaruia pentru banii lui."
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri