"Externalizarea este un proces normal si e foarte probabil sa continue. Mi-e teama de o alta situatie - de jucatorii care vand solutii de creditare populatiei din Romania direct din strainatate. Ar fi pacat, ar fi echivalentul exportului de materie prima fara valoare adaugata", a declarat van Groningen, citat de NewsIn.

El a precizat ca bancile comerciale ar putea incepe sa externalizeze si credite din portofoliul de retail, nu doar imprumuturi ale companiilor, asa cum era uzual pana in prezent.

Multe banci de pe piata romaneasca care sunt detinute de grupuri bancare straine, printre care si Raiffeisen Bank Romania, externalizeaza de mai mult timp atat credite din portofoliul de corporate, cat si imprumuturi ipotecare, care indeplinesc anumite standarde.

In martie, van Groningen declarase ca Raiffeisen Bank Romania a externalizat anul trecut catre banca mama credite de 1,2 miliarde euro, care reprezentau aproximativ o treime din volumul total de imprumuturi acordate de banca, respectiv jumatate din cele care figureaza in contabilitatea subsidiarei romanesti a grupului austriac.