Fondurile de pensii obligatorii aveau plasate, la 30 iunie, peste164 de milioane lei (87,6% din active) in titluri de stat si depozite bancare, avand un portofoliu cu risc scazut, pe fondul reducerii ponderii plasamentelor pe bursa cu 3,35% intr-o singura luna, potrivit CSSPP.
Ponderea investitiilor pe bursa in total active a scazut in iunie la 6,18%, de la 9,53% in luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Structura investitiilor pe piata pensiilor obligatorii arata ca, la sfarsitul lui iunie, 43,44% din active au fost plasate in depozite bancare, 44,19% in titluri de stat, 6,18% in actiuni, 6,74% in obligatiuni emise de companii, iar restul de 0,33% in fonduri mutuale.

Cel mai mare fond de pensii obligatorii, ING, cu active de 73,84 milioane lei, a plasat 67,71% din contributii in titluri de stat, 19,48% in banci, iar restul in obligatiuni corporative.

Al doilea fond de pensii obligatorii, Allianz-Tiriac, cu active de 42,98 milioane lei, a plasat 90,04% din sumele incasate in depozite bancare, 9,96% in actiuni, iar restul de 4,28% in obligatiuni corporative, se arata in raport.

Fondul gestionat de Generali, singurul cu un grad de risc ridicat si active de 14,65 milioane lei, a plasat aproape jumatate (48,37%) din active in banci, peste o treime (34,43%) in titluri de stat, 8,45% in actiuni si 8,52% in obligatiuni corporative.

Al patrulea fond ca marime, AIG, cu active de 13,68 milioane lei, a plasat mai mult de jumatate (57,19%) din active in titluri de stat, 40,54% in depozite si 2,28% in actiuni. Aviva si OTP sunt singurele fonduri care au investit in fonduri mutuale (titluri de participare - OPCVM), cu 4,88% din total contributii, respectiv 1,87%. Restul plasamentelor facute de Aviva au ajuns in depozite bancare (34,55%), titluri de stat (47,01%) si actiuni (13,56%), conform raportului publicat de CSSPP.

Unele fonduri de pensii si-au injumatatit investitiile pe bursa in iunie

Fondul gestionat de Generali, cu grad de risc ridicat, avea in mai aproape un sfert (23,36%) din totalul contributiilor in actiuni, in scadere accentuata in iunie, pana la 8,45%.

Pe locul al doilea se afla BCR, cu peste o cincime (21%) din investitii in actiuni listate in mai, in scadere usoara la 19,4% in iunie. Urmeaza Omniasig, cu o pondere de 20,67% din contributii plasate pe bursa in mai, aceasta injumatatindu-se (10,7%), in luna urmatoare. In mai, Allianz-Tiriac a investit o cincime (20,13%) din contributii in actiuni, pondere care s-a injumatatit (9,96%) in luna iunie.

Toti administratorii de pe piata pensiilor obligatorii, cu exceptia BRD, au investit in actiuni tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
BRD avea plasate pe bursele externe 83% din contributii in actiuni listate in mai si aproape doua treimi (69%) in iunie. Administratorul a incheiat un contract "swap" pentru acoperirea riscului valutar, ca urmare a investitiilor realizate pe piete externe, se arata in raportul CSSPP.

Cele cinci fonduri de pensii obligatorii care au facut plasamente in obligatiuni corporative tranzactionate - ING, Allianz-Tiriac, Generali, Interamerican si Omniasig - si-au sporit de peste doua ori (pana la 6,74%) ponderea plasamentelor in obligatiuni corporative in total active in iunie, de la 2,84% in luna anterioara.

ING si Generali si-au dublat ponderile investitiilor in astfel de intrumente. Astfel, ING a plasat 10,74% din active in obligatiuni corporative in iunie, fata de 4,54% in mai, in timp ce Generali a ajuns la detineri de 8,52% in iunie, aproape dublu fata de mai cand ponderea acestor instrumente era 4,7% in total portofoliu, potrivit CSSPP.

De asemenea, Interamerican si-a marit detinerile in obligatiuni corporative la 16,7%, de la 14,13% in mai, iar Omniasig a inregistrat o usoara crestere, la 4,3% (de la 4% in mai).

Investitiile in obligatiuni au crescut la sfarsitul lui iunie si datorita achizitiei de catre Allianz-Tiriac de obligatiuni corporative, a caror pondere in totalul activelor detinute de fond reprezinta 4,28%, se mai arata in raport.

Toate obligatiunile corporative in care au fost investite activele fondurilor sunt listate pe pietele externe, in Luxemburg, Austria, Grecia si Irlanda.
Potrivit legislatiei, un fond de pensii private va putea investi cel mult 50% din active in actiuni cotate la burse din Romania sau din alte state europene, maximum 70% in titluri de stat, 20% in instrumente ale pietei monetare si cel mult 30% in obligatiuni corporatiste.

Valoarea activelor nete administrate de cei 14 administratori erau de 187,12 milioane lei (peste 51 de milioane euro) la finalul lui iunie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri