Bursa de Valori Bucurestia avut o evolutie spectaculoasa in acest an comparativ cu 2004. Investitorii au rulat fonduri de trei ori mai mari decat anul trecut si toti cei trei indici calculati de BVB s-au inscris pe un trend ascendent. In contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana importanta este insa comparatia cu Bursele din regiune (Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria).

Daca in 2004 evolutia Bursei romanesti a facut nota discordanta fata de cele din regiune, in acest an toate au mers in tandem, cu diferente doar in ceea ce priveste amplitudinea variatiilor. Au existat si situatii de exceptie, cum au fost lunile martie si aprilie, cand aprecieri ale indicilor au fost inregistrate numai la Bursa din Slovacia. In ceea ce priveste lichiditatea pietelor central si est-europene, se observa insa o discrepanta. Spre exemplu, pe fondul unei tendinte generale de retragere a sumelor din regiune, cresteri ale lichiditatii au fost semnalate, in luna mai, doar in Polonia si Bulgaria, dar numai in prima tara pe baza cresterii interesului investitorilor.

Dolarii au parasit Europa de Est

Dupa primele doua luni ale acestui an, cand toate Bursele central si est-europene au inregistrat cresteri spectaculoase, din martie a fost remarcata o tendinta accentuata de reducere atat a indicilor, cat si a lichiditatii. Analistii de la Prime Transaction sustin ca la acea data s-a remarcat o dorinta mare a investitorilor de a-si materializa castigurile din urma aprecierilor importante din primele doua luni ale acestui an. In opinia lor, un posibil motiv ar fi si iesirea masiva din zona a unor capitaluri speculative in moneda americana, o parte din acestea fiind transferate chiar in SUA, aici existand optimism pentru perspectivele pietelor pe termen scurt. Acelasi fapt reiese si din analiza repatrierilor de fonduri, investitorii inregistrati in SUA retragand de la BVB 45,6 milioane euro.

Cresteri moderate

In ianuarie, interesul mare pentru actiunile listate la BVB a facut din plasamentul la Bursa romaneasca cea mai profitabila investitie din regiune. Situatia s-a schimbat insa in lunile urmatoare, Romania plasandu-se in final pe pozitia a cincea din cele sapte piete bursiere analizate. La BVB este de remarcat cresterea valorii medii a rulajului zilnic de la 2,4 milioane euro in 2004 la 7,3 milioane euro, dar si a capitalizarii bursiere pana la 11 milioane euro, fata de aproape 9 milioane euro in 2004. Indicele BET-C, care sintetizeaza evolutia de ansamblu a pietei, s-a majorat cu 18% in primul semestru, indicele BET, al celor mai lichide zece companii, s-a apreciat cu 20%, iar preturile celor cinci actiuni SIF au crescut, in medie, cu 57%.

Romania: banci si petrol

La BVB, investitorii s-au inghesuit la actiunile emise de companii care activeaza in sectorul financiar-bancar. Valoarea transferurilor incheiate cu titlurile bancare si SIF in primele cinci luni ale acestui an s-a ridicat la 552 milioane euro, ceea ce reprezinta peste jumatate din totalul bursei.
Alt sector interesant s-a dovedit cel petrolier, tranzactiile incheiate cu actiunile emise de companiile respective si in special Petrom - SNP si Rompetrol Rafinare - RRC cumuland aproximativ 25% din totalul inregistrat la BVB in primul semestru.

Ungaria: se joaca Mol si OTP

Tot petrolul si sectorul financiar se pare ca sunt preferate si la Bursa din Budapesta, considerata cea mai dezvoltata din regiunea Europei Centrale si de Est. Cele mai importante companii listate din punctul de vedere al valorii de piata - Mol si OTP - au fost si cele mai tranzactionate in primele sase luni ale acestui an. Pentru acestea, volumele de tranzactionare au fost relativ apropiate.
Interesant este ca interesul pentru Bursa maghiara a inregistrat o scadere in ultimele patru luni, daca luam in calcul rulajul mediu zilnic, care s-a injumatatit in luna mai fata de februarie.

Polonia: banci si telefonie

Evolutia buna a bursei poloneze din luna mai este normala, dupa doua luni de scaderi succesive ale indicelui general, WIG20, sustin analistii de la Prime Transaction. Desi valorile tranzactiilor au inregistrat cresteri lunare, nivelul din luna mai este cu 70% mai mic decat cel din februarie, cand au fost atinse volume-record pentru toate Brsele din regiune. Interesul cel mai mare il suscita compania nationala de telefonie Telekomunikacja Polska SA (TPSA) si PKO Bank (PEKAO).

Cehia: utilitati

Desi Bursa ceha are cea mai mare valoare a tranzactiilor pentru bursele din regiune, reticenta investitorilor din ultimele trei luni nu a ocolit nici aceasta piata, fiind inregistrate scaderi puternice ale volumelor de tranzactionare exprimate in dolari americani. Domeniile de activitate considerate atractive sunt companiile de utilitati - societatea de electricitate CEZ si operatorul national de telefonie Cesky Telecom.

Slovacia: obligaTiun
i
In Slovacia, indicele bursier a inregistrat cresteri in fiecare din primele patru luni ale anului. Dar trebuie mentionat faptul ca Bursa slovaca este cea mai mica din regiune, iar in ultimele patru luni valoarea transferurilor a continuat sa scada. Bursa din Bratislava este insa remarcabila prin prisma sectorului obligatiunilor. O analiza realizata de Prime Transaction releva faptul ca volumul tranzactiilor efectuate cu obligatiuni este de peste 1.000 de ori mai mare decat rulajul actiunilor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri