Exprimate in euro, primele brute subscrise de asiguratori in perioada ianuarie-iunie 2008 au crescut cu 11,01% fata de acelasi interval al anului trecut.

Daunele brute platite pentru asigurari generale au fost de 1,89 miliarde lei in primul semestru, in urcare cu 24,14% fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru asigurarile de viata, asiguratorii au platit indemnizatii brute de 101,57 milioane lei in intervalul analizat, in crestere cu 13,47% fata de perioada similara a anului 2007.

La sfarsitul lui iunie erau in vigoare 8.767.595 de contracte de asigurari generale si 7.871.022 de contracte de asigurari de viata, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Rezultatele aferente primului semestru din 2008 indica o piata a asigurarilor stabila si in continua dezvoltare, fapt care, in opinia mea, reflecta inclusiv o incredere din ce in ce mai mare a consumatorilor de produse de asigurare", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Asigurarile generale au generat in primul semestru prime brute de 3,57 miliarde lei, in crestere cu 21,72% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ponderea acestora fiind de 80,8% din totalul pietei.

In ce priveste structura portofoliului, afacerile din asigurarile auto detin in continuare ponderea cea mai mare, de 75,2% din primele brute subscrise din asigurari generale.

Citeste si:

Primele brute subscrise din asigurari de mijloace de transport terestru (asigurari facultative Casco) au urcat cu 39,75% in primul semestru fata de aceeasi perioada din 2007, in timp ce primele din asigurari de raspundere civila a autovehiculelor (RCA) au crescut cu 17% in perioada analizata.

In ce priveste distributia primelor brute subscrise pe regiuni, Bucuresti-Ilfov conduce detasat cu aproape jumatate (46,51%) din afacerile asiguratorilor, urmata la mare distanta de regiunea Nord-Vest, cu o pondere de 9,6%.

Piata asigurarilor de viata a sporit cu 25%

Segmentul de asigurari de viata a generat un volum de prime brute subscrise de 849,92 milioane lei, care reprezinta 19,2% din totalul subscrierilor realizate in primele sase luni din 2008.

In perioada analizata, primele brute subscrise din asigurari de viata au crescut mai repede decat cele din asigurarile generale, respectiv cu 24,93%, potrivit CSA.

Din totalul primelor brute subscrise din asigurari de viata in primul semestru, aproape doua treimi (66,6%) au fost reprezentate de asigurarile traditionale si aproape o treime (30,8%) de catre asigurarile de viata si anuitati legate de investitii.