Un pachet de 90,1% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a fost scos ieri la vanzare de catre Guvern, celelalte 9,9% dintre actiuni fiind alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea. Procentul scos la privatizare de catre guvern va fi impartit intre o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau un consortiu (pachetul majoritar), salariatii institutiei (cel mult 5%) si alte persoane fizice sau juridice.

Vanzarea pachetului majoritar, reprezentand pana la 75% din capitalul social total al CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, se va face prin negociere directa, cu sele-ctie de oferte.

Vanzarea celor 5 procente catre salariati se va face prin negociere directa, fara selectie de oferte, numai dupa finalizarea vanzarii pachetului majoritar. Pentru perfectarea tranzactiilor va fi constituita o asociatie care va reprezenta interesele salariatilor, membrilor Consiliului de administratie si ale pensionarilor CEC. Restul actiunilor detinute de stat, cu exceptia celor alocate Fondului Proprietatea, vor fi vandute partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna sau externa de capital.

Pentru vanzarea pache-tului majoritar de actiuni va avea loc o negociere in doua etape, pe baza de oferte preliminare neangajante, urmate de oferte finale angajante. Daca in procesul de selectie se constata ca diferenta dintre primele doua oferte clasate in ca-drul etapei de oferte finale si angajante este de 10% sau mai putin, Comisia de privatizare va putea solicita celor doi ofertanti oferte financiare finale angajante imbunatatite.

In scopul maximizarii pretului actiunilor, Comisia de privatizare va putea solicita potentialilor cumparatori sa depuna oferte preliminare si neangajante atat pentru un pachet ma-joritar de 75%, cat si pentru un pachet mai mic, dar care sa nu reprezinte mai putin de 50% plus o actiune din capitalul social al CEC.

La elaborarea strategiei de privatizare au fost luate in considerare recomandarile consultantului pentru privatizare, JP Morgan, care a prezentat raportul de due diligence, raportul de evaluare a bancii si studiul de fezabilitate.

Capitalul social al CEC este de 149.700.000 lei noi. Banca, a patra din Romania in functie de valoarea activelor, are un numar de 1.407 unitati, aproximativ doua milioane de clienti si circa 9.000 de salariati. Privatizarea CEC si cea a BCR au fost asumate de Guvern in programul de reforme structurale convenit cu Uniunea Europeana si in aranjamentele negociate cu FMI si Banca Mondiala.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri