Anuntul privind posibilitatea alegerilor anticipate si intarzierea discutarii legii referitoare la cresterea pragului de detinere la capitalul social al Societatilor de Investitii Financiare (SIF) de la 0,1 la 1% au determinat variatii importante pentru cotatiile celor cinci actiuni SIF. Dar executivul se revanseaza si aproba prin ordonanta de urgenta reglementarea pragului de detinere
Presupusa demisie a guvernului si eventualele alegeri anticipate programate pentru luna octombrie i-au debusolat pe investitorii in actiunile SIF, care estimau ca discutarea legii de ridicare a pragului de detinere la capitalul social al SIF-urilor de la 0,1 la 1% se va amana pana la inceputul anului viitor. Reactia imediata a jucatorilor pe SIF-uri a fost vanzarea masiva, ceea ce a condus la scaderi puternice ale cotatiilor, temporare insa.

Incertitudini

Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision, ne-a declarat ca oscilatiile puternice pe care le-au inregistrat SIF-urile saptamana trecuta reflecta incertitudinea din planul politic, investitorii pierzandu-si speranta ca pragul de detinere la 1% va fi ridicat in acest an. Imediat dupa ce premierul Tariceanu si-a anuntat demisia, pe 7 iulie, investitorii in actiunile SIF au intrat in panica. Pe fondul cresterii numarului de actiuni afisate la vanzare, cursurile titlurilor SIF au pierdut, in medie, 5% in doua sedinte bursiere. Saptamana trecuta insa, au inceput in forta, recuperand scaderea.

Balbaiala politica cu privire la demisia premierului a facut insa ca preturile actiunilor celor cinci SIF-uri sa se prabuseasca din nou in sedinta de miercurea trecuta, scaderile fiind cuprinse intre 2,8% (SIF Moldova) si 3,2% (SIF Oltenia). Surprinzator, SIF-urile au revenit in sedinta urmatoare, indicele BET-FI care le urmareste evolutia majorandu-se cu 3,1%, pe fondul existentei unor zvonuri potrivit carora pragul de detinere va fi ridicat prin ordonanta de urgenta. Dupa un inceput linistit de sedinta, cand SIF-urile au inregistrat cresteri nesemnificative, cotatiile au explodat spre finalul sedintei de vineri si au inchis saptamana la cursuri cu 3,89% mai mari decat cele de joi. Motivul pentru care investitorii au revenit este confirmarea zvonului privind actul normativ.

Masura reparatorie

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, ordonanta de urgenta prin care pragul de detinere a actiunilor emise de SIF-uri va fi majorat de la 0,1 la 1%. Prevederea va intra n vigoare la trei zile de la data publicarii n Monitorul Oficial, urmand ca, n termen de 60 de zile, sa fie introdusa n statutul SIF-urilor.
In acest fel, guvernul incearca sa ajute dezvoltarea pietei de capital, cu atat mai mult cu cat lansarea programului privind acest aspect, programata pentru 5 iulie, a fost amanata.

Se asteapta strainii

Odata cu ridicarea pragului de detinere la capitalul social al SIF-urilor, titlurile acestora vor deveni si mai atractive, fiind asteptate cresteri importante pana la sfarsitul anului. Iar variatii mari ale cotatiilor pentru titlurile SIF nu sunt surprinzatoare, datorita valorilor indicilor de risc ai SIF-urilor, mai ridicate comparativ cu media pietei. In plus, investitorii straini, care aleg in primul rand companii din sectorul financiar-bancar, nu vor mai avea motive sa ocoleasca actiunile celor cinci SIF-uri, sustin analistii. Pana acum, explicatia era ca sumele necesare pentru achizitionarea actiunilor unui SIF puteau fi de maximum 2-3 milioane de euro, adica mult mai aproape de valorile cu care sunt obisnuiti nerezidentii.

Chiar si fara ridicarea pragului de detinere la 1%, actiunile SIF erau o investitie buna, datorita subevaluarii in raport cu valoarea activului net, sustine Valentin Ionescu. Spre exemplu, preturile la care se tranzactioneaza SIF-urile sunt mai mici decat valorile activului net raportat la 7 iulie, diferenta variind intre 5,9% (SIF Banat Crisana) si 30,2% (SIF Oltenia). Exceptie face numai SIF Muntenia, al carei curs este cu 5% peste valoarea activului net, dar raportat la 21 iunie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri