Angajatorii care nu vor retine impozitele si contributiile cu retinere la sursa precum si aceia care nu vor varsa, in totalitate, la stat taxele astfel retinute vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 5 milioane lei vechi si 100 milioane lei vechi, in functie de gravitatea prejudiciului adus bugetului. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), contraventiile mentionate sunt introduse acum in Legea 210/2005 care aproba Ordonanta Guvernului privind Codul de Procedura Fiscala. Alte contraventii introduse pentru prima data prin actul normativ mentionat sunt nedeclararea la termenele prevazute de lege a bunurilor si veniturilor impozabile sau a impozitelor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, refuzul de a furniza informatii la solicitarea organelor fiscale, precum si refuzul de a prezenta fiscului bunurile materiale supuse impozitelor in vederea stabilirii realitatii declaratiei fiscale. Si acestea sunt sanctionate cu amenzi variind in functie de volumul prejudiciului adus bugetului.

Astfel, pentru obligatii fiscale sustrase la plata in valoare de pana la 500 milioane de lei, anmenzile aplicate persoanelor fizice pentru contraventiile de mai sus sunt cuprinse intre 500.000 lei vechi si 5 milioane de lei vechi, iar cele aplicate persoanelor juridice variaza intre 5 milioane de lei vechi si 20 de milioane de lei vechi. Daca datoriile fiscale sunt cuprinse intre 500 milioane de lei vechi si 1 miliard de lei vechi inclusiv, amenda va fi cuprinsa intre 5 milioane de lei vechi si 20 milioane de lei vechi, pentru persoanele fizice, si intre 20 milioane de lei vechi si 50 milioane de lei vechi pentru companii. In cazul in care obligatiile fiscale sustrase la plata sunt mai mari de 1 miliard de lei vechi, amenda aplicata populatiei va fi cuprinsa intre 20 milioane de lei vechi si 50 milioane de lei vechi, iar cea platibila de catre firme va varia intre 50 milioane de de lei vechi 100 de milioane de lei vechi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri