"Ne asteptam la peste 300.000 de participanti, la sfarsitul anului viitor, si la active de peste 100 milioane euro, datorita cresterii plafonului de deductibilitate la 400 euro/angajat", a mentionat Oancea, citat de NewsIn.

Numarul de participanti ar urma sa se dubleze, astfel, pana la sfarsitul lui 2009, de la aproape 136.000 de persoane cate participau la pilonul III de pensii la finalul lui octombrie 2008, iar valoare activelor ar urma sa sporeasca de aproape sase ori, de la 18 milioane euro la mai mult de 100 milioane euro.

El considera ca angajatorii vor fi mai interesati sa contribuie la fondurile de pensii private facultative, deoarece vor prefera aceste beneficii pentru angajati in locul majorarilor salariale.

"In perioada de criza, angajatorii accepta mai degraba sa contribuie la fondurile de pensii facultative decat sa majoreze salariile, in contextul unei deductibilitati totale", sustine Oancea.

Pe de alta parte, el crede ca este posibil ca, din cauza problemelor financiare, sa se inregistreze o cerere mai redusa din partea angajatilor.

Citeste si:

El a precizat ca deductibilitatea va fi totala pe pilonul III, in conditiile in care contributiile vor fi excluse si de la plata contributiilor sociale, nu numai de la impozitul pe venit de 16% pentru angajati - sau pe profit pentru angajatori.

Oancea a mai spus ca, la sfarsitul anului viitor, pe piata pensiilor facultative ar putea functiona peste 15 fonduri de pensii, in conditiile in care, pana la finalul acestui an, numarul acestora ar urma sa creasca la 12 fonduri pe pilonul III de la noua in prezent.

Executivul a aprobat majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative (pilonul III) pana la 400 de euro/angajat din 2009, de la 200 euro in prezent.

Valoarea activelor nete ale celor noua fonduri de pensii private facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea in Romania se situau la 65,78 milioane lei (17,97 milioane euro) la 31 octombrie, iar numarul de participanti atrasi de acestea depasea 135.000 de persoane, potrivit datelor publicate de arbitrul pensiilor private.