Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Cluj, ca bancile mama trebuie sa asigure fluxul de bani pentru ca fililalele lor din Romania sa poata credita productia, transmite corespondentul NewsIn.

"Sistemul bancar romanesc a asigurat credite de peste 40 de miliarde de euro industriei si consumului, persoanelor fizice si societatilor. Acesti bani nu au fost bani produsi in Romania, ci au venit de la actionarii majoritari ai bancilor din Romania. Bancile mama trebuie sa continue sa asigure fluxul de bani pentru sistemul bancar romanesc. Aici e problema pe care o avem si care, sper, la Consiliul European din 14-15 decembrie, sa fie foarte serios abordata", a declarat Basescu, vineri, la Campia Turzii, adaugand ca bancile din Romania sunt solide, dar bancile mama nu trebuie sa opreasca fluxul de bani.

In opinia sefului statului sistemul bancar romanesc "a reactionat bine pentru ca varful de criza l-a prins solid".

Basescu a mai spus ca bancile nu trebuie sa aiba o retinere pentru finantarea productiei. Pe de alta parte, seful statului a amintit ca, pentru ca marile companii romanesti sa treaca bine peste criza economica, este important de valorificat parteneriatul intre sistemul bancar, guvern si industrie. "Marea problema care se profileaza, in conditiile in care toate unitatile pe care le-am vazut au contracte pe termen lung, este finantarea pentru realizarea productiei", a spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu a mai vizitat, la inceputul acestei saptamani, Uzina Dacia din Pitesti, Combinatul Oltchim din Rm. Valcea si fabrica Ford din Craiova. Miercuri, seful statului s-a aflat la Combinatul ArcelorMittal din Galati si la santierele navale Damen (Galati) si Daewoo (Mangalia).

Vineri, inainte de a merge la SC Mechel Campia Turzii, seful statului a vizitat fabrica Nokia din comuna clujeana Jucu si societatea Upetrom din Ploiesti.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si