O singura banca din Romania, cu cota de piata importanta, are contract de rambursare anticipata a finantarilor semnat cu banca-mama, insa aceasta clauza nu s-a exercitat niciodata pana in prezent, a declarat directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"O singura banca din Romania, cu o cota de piata mare, are contract de call-option cu banca-mama, prin care actionarul majoritar poate cere rambursarea anticipata a unui imprumut, dar aceasta clauza nu s-a exercitat niciodata", a adaugat Cinteza, citat de NewsIn.

Directorul din Banca Nationala a Romaniei (BNR) a completat ca niciunei banci din Romania nu i s-a cerut, pana in prezent, sa ramburseze imprumuturile inainte de scadenta, sumele iesite din sistemul bancar fiind doar datorii ajunse la maturitate, care nu au mai fost rostogolite.

Potrivit lui Cinteza, in cazul in care o banca-mama ar solicita achitarea anticipata a unei datorii, banca din Romania are obligatia sa instiinteze BNR.

Soldul finantarilor externe ale bancilor din Romania a ajuns la 24,294 miliarde euro la finalul lui decembrie 2008, comparativ cu 23,044 miliarde euro la 30 septembrie. Cinteza a precizat insa ca varful pentru resursele externe atrase de bancile din Romania a fost atins in noiembrie 2008, depasind 25 miliarde euro.

Din suma inregistrata la finalul anului trecut, aproximativ 61% (14,77 miliarde euro) erau resurse atrase pe termen de peste un an, iar restul (9,52 miliarde euro) erau linii de finantare pe termen scurt, respectiv cu scadente sub un an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Nicolae Cinteza: BNR monitorizeaza situatia din Grecia