Piata de capital are, pe langa rolul de a mobiliza capitalurile persoanelor fizice sau juridice, care economisesc si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri, si o functie mai putin exploatata: aceea de finantare. Desi solutia traditionala a creditului bancar ramane o metoda mai agreata, se pare ca administratiile locale au inceput sa se dezmorteasca si sa recurga la emisiunile de obligatiuni municipale ca surse alternative de finantare pentru sustinerea proiectelor de investitii.


Dintre emisiunile de obligatiuni municipale aflate in derulare, 15 sunt listate si se tranzactioneaza, in prezent, utilizand sistemele electronice ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Valoarea totala a emisiunilor de obligatiuni listate la BVB se ridica la aproape 80 milioane RON (800 miliarde lei vechi). Mentionam ca ultima emisiune de obligatiuni a fost facuta, in luna iulie, de Primaria Timisoara, care s-a imprumutat, astfel, de 20 milioane RON pentru refacerea infrastructurii.


Potentialii emitenti, dar si jucatorii sunt slab informati


Directorul de tranzactionare al societatii de consultanta KTD Invest, Iulian Panait, ne-a declarat: "Din semnalele pe care le avem, tot mai multe municipalitati isi manifesta interesul pentru finantarea proiectelor locale prin intermediul pietei de capital. Daca in anii de inceput a existat o oarecare reticenta, cauzata atat de necunoasterea mecanismelor si avantajelor unei astfel de strategii, acum exista disponibilitatea din partea tuturor actorilor pietei (emitenti, investitori, intermediari) pentru dezvoltarea acestui segment". Dl Panait apreciaza ca, pentru dezvoltarea acestui segment de piata, emitentii de obligatiuni trebuie sa descopere avantajele reale ale atragerii de capital prin intermediul pietei de capital, fata de solutia tranditionala a unui credit bancar. Totodata, si gradul de informare a populatiei este destul de redus, iar jucatorii mari, prezenti in piata, sunt mai degraba interesati de plasamentele in actiuni, pentru ca profiturile potentiale sunt incomparabil mai atractive fata de cele aduse de obligatiuni.


Cel mai mare randament al instrumentelor cu venit fix


Desigur, conteaza foarte mult atractivitatea instrumentului in sine, in principal din punctul de vedere al randamentului, cat si al celorlalte avantaje colaterale (lichiditate, frecventa cu care plateste dobanzi, posibilitatea convertirii in actiuni la scadenta). Din aceste motive, la fiecare emisiune trebuie urmarita realizarea unui echilibru intre dorinta emitentului de a avea costuri cat mai reduse si interesul cumparatorului de a beneficia de un optim intre avantajele si riscul unui astfel de plasament, sustine directorul KTD Invest. Obligatiunile municipale au, in general, cel mai mare randament care poate fi obtinut de pe urma instrumentelor cu venit fix, accesibile publicului larg.


Obligatiunile nu sunt garantate de stat


In cazul obligatiunilor municipale, plata pricipalului si a dobanzilor este garantata de administratiile publice locale, prin intreaga lor putere fiscala si de impozitare. Spre deosebire de titlurile de stat si de detinerile de lei la bancile comerciale, obligatiunile municipale nu sunt garantate de statul roman. Acest fapt ar putea creste riscurile de neplata a emisiunilor municipale. "Pana in prezent, nu a existat nici un caz in care un emitent de obligatiuni municipale sa nu fi fost capabil sa-si onoreze obligatiunile de plata. Potrivit aprecierilor noastre, acest risc este, la ora actuala, doar unul teoretic, pentru ca gradul de indatorare al municipalitatilor care, pana in prezent, au emis obligatiuni nu este unul alarmant, raportat la nivelul actual al veniturilor la bugetul local", ne-a explicat Iulian Panait. In cazul in care acest lucru s-ar intampla, procedura consta, in linii mari, in scoaterea la vanzare, prin licitatie, a proprietatilor municipalitatii respective, astfel incat sa acopere prejudiciul creat detinatorilor de obligatiuni.


Piata obligatiunilor in Europa de est


In Romania, piata secundara a obligatiunilor (corporative si municipale) este inca foarte putin dezvoltata, in raport cu cea a actiunilor, se arata intr-un studiu al realizat de Vanguard. Anul trecut, la Bursa de Valori Bucuresti, valoarea tranzactiilor cu obligatiuni s-a ridicat la 71,3 milioane de euro. Potrivit aceluiasi studiu, la bursa din Varsovia, obligatiunile si celelalte instrumente cumuleaza sub 5 procente din piata. In Cehia, la bursa din Praga, in primul semestru al acestui an, valoarea totala a tranzactiilor cu obligatiuni a reprezentat 35-40% din totalul pietei. La bursa din Ljubliana (Slovenia), schimburile cu obligatiuni au cumulat, in anul 2004, 28,6% din lichiditatea totala. Dupa primul semestru, ponderea lichiditatii actiunilor a scazut pana la 41,3%, in timp ce a obligatiunilor s-a ridicat la 49,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri