Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania va sustine la Consiliul European din martie ca bancile-mame din zona euro care detin actionariatul majoritar al bancilor din zona non-euro sa le asigure acestora necesarul de resurse pentru finantarea activitatilor economice.
"Noi sustinem o mare responsabilitate a bancilor care sunt actionari majoritari la bancile romanesti. Nu vorbesc despre soliditatea sistemului bancar romanesc, bancile romanesti sunt solide, dar cei care detin actionariatul majoritar au obligatia sa continue sa asigure bancilor din Romania pe care, practic, le patroneaza, necesarul de surse pentru finantarea activitatilor economice de pe piata financiara romaneasca", a declarat presedintele Traian Basescu, dupa o vizita de stat de doua zile efectuata in Ungaria.

Seful statului a aratat ca bancile care detin actionariatul majoritar al bancilor romanesti trebuie sa-si indeplineasca obligatiile fata de piata romaneasca. "Acest subiect, Romania il va ridica extrem de solid argumentat cu ocazia Consiliului European din martie. Apreciem ca statul roman nu are obligatia de a se imprumuta pentru a substitui obligatiile bancilor-mama care au actionatul majoritar in bancile din Romania", a precizat seful statului, potrivit NewsIn.

Bancherii cer un plan de salvare pentru tarile din Europa Centrala si de Est

Presedintele a explicat ca exista o diferenta consistenta intre tarile din zona euro si cele din zona non-euro, cum sunt Romania si Ungaria, in ceea ce priveste modul cum s-a facut simtit sprijinul european in contextul crizei. In aceste conditii, a aratat Basescu, bancile-mama aflate in tarile din zona euro au obligatia sa continue sa finanteze bancile al carui actionat majoritar il detin in Romania.

"Aici politica facuta de Uniune, implicit de Comisie, de Banca Europeana, trebuie sa fie de alocare de resurse financiare destinate transferului in bancile din statele care nu sunt in zona euro", a subliniat seful statului.

Articole utile pe aceeasi tema:

Raiffeisen primeste o infuzie de capital de 1,75 mld. euro din partea statului austriac


Plan de stabilitate pentru bancile din tarile est-europene
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri