Alpha Bank Romania a afisat, in 2008, o crestere cu 20,8% a profitului inainte de impozitare, pana la 45,8 milioane euro, in conditiile in care banca a constituit, anul trecut, provizioane de risc de 33,2 milioane euro, arata raportul prezentat de banca-mama.
In 2007, profitul inainte de impozitare al subsidiarei din Romania a fost de 37,9 milioane euro. Provizioanele constituite anul trecut de banca au crescut de aproape noua ori fata de 2007, cand banca provizionase doar 3,7 milioane euro.

Veniturile operationale au avansat anul trecut cu 65,5%, pana la 184,6 milioane euro, in conditiile cresterii costurilor operationale cu 51,1% fata de 2007.

Portofoliul de credite al bancii a ajuns, la finalul lui 2008, la 4,17 miliarde euro, in crestere cu 53% fata de sfarsitul lui 2007. Avansul a fost semnificativ, intr-un ritm anual de peste 70%, pentru segmentele ipotecar si de credite de consum.

Volumul creditelor pentru companii a ajuns la 3 miliarde euro la finalul lui 2008, in crestere cu 47% fata de 31 decembrie 2007. Creditele ipotecare au ajuns la un volum de 580 milioane euro in acelasi interval, in crestere cu 72%, in timp ce creditele de consum au avansat cu 71%, pana la 568 milioane euro.

In acelasi timp, banca a castigat cota de piata pe segmentul creditelor, ajungand la 8,2% la finalul anului trecut, fata de 6,5% la sfarsitul lui 2007. Pe segmentul depozitelor, avansul a fost de 24% anul trecut, pana la un volum de 1,46 miliarde euro la finalul luii 2008.

Alpha Bank Romania si-a sporit numarul de angajati cu 796 de persoane, pana la 2.651 salariati, in conditiile in care a deschis 75 noi unitati in 2008, ajungand la o retea de 200 sucursale si agentii.

La nivel global, profitul Alpha Bank a scazut cu 33,5%

Alpha Bank, al treilea grup bancar din Grecia, a afisat o scadere a profitului cu 33,5%, pana la 512 milioane euro (656 milioane dolari), ca urmare a provizioanelor mai mari si a incetinirii creditarii, castigul fiind totusi peste asteptarile pietei.


Analistii chestionati de Reuters anticipasera ca Alpha Bank va afisa in medie un profit net de 485 milioane euro, scrie NewsIn. Grupul, care deruleaza operatiuni in Albania, Bulgaria, Cipru, Romania si Serbia, a anuntat ca venitul net din dobanzi a crescut cu 12% anul trecut, la 1,8 miliarde euro. Marja de castig din dobanzi nete a rezistat la 3%, comparativ cu 3,1% in 2007.

"In acest mediu operational dificil, scopul nostru principal este sa avem un bilant contabil solid", potrivit unui comunicat al directorului executiv al bancii, Dimitris Mantzounis.

Alpha Bank a constituit provizioane de risc de 542 milioane euro in 2008, in conditiile in care creditele neperformante ale bancii au crescut cu 448 milioane euro anul trecut. Banca a anuntat ca expunerea sa la economiile europene emergente este limitata, in conditiile in care regiunea reprezinta doar 13% din portofoliul sau de credite, reprezentand un volum de imprumuturi de 6,7 miliarde euro, din care doar 824 de milioane sunt credite de consum.

Banca a anuntat ca pana in prezent s-a confruntat "doar cu probleme marginale referitoare la active".
"Cu toate acestea, in contextul in care regiunea se confrunta cu o deteriorare fara precedent a mediului macroeconomic, am luat hotarari sa majoram proactiv provizioanele", potrivit comunicatului bancii, citat de Reuters.

Alpha Bank a mai anuntat ca planurile privind acordarea unui dividende in numerar pentru 2008 au fost suspendate dupa ce un amendament legislativ recent a interzis distribuirea de numerar catre actionari. Consiliul director al bancii isi va finaliza propunerea pana la reuniunea anuala a actionarilor.

Tot marti, guvernatorul bancii centrale a Greciei, George Provopoulos, a spus ca bancile grecesti pot face fata problemelor cu care se confrunta economiile din Europa de Sud-Est, in contextul in care sunt mai putin expuse decat rivalele vest-europene si au indeajuns capital pentru a absorbi pierderile din creditare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri