Noua banci straine au depus scrisori de intentie pentru privatizarea institutiei * Printre candidati se afla grupuri bancare de prima marime precum Societe Generale, Erste Bank, Raiffeisen, Rabobank si Dexia * Statul vinde pana la 75% din capitalul CEC

Noua banci straine au depus pana ieri scrisori de interes pentru achizitionarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). Este vorba despre Dexia (grup franco-belgian), Societe Generale (Franta), Erste Bank (Austria), OTP (Ungaria), Raiffeisen Centralbank (Austria), Rabobank Group (Olanda), Banca Nationala a Greciei (BNG) si EFG Eurobank Ergesias SA (Grecia) si Banca Monte dei Paschi di Siena (Italia). Dupa depunerea scrisorilor de interes urmeaza o perioada de analiza a documentelor si de preselectie a investitorilor. Criteriile de preselectie impun ca investitorii sa fie institutii financiar-bancare de reputatie internationala, cu capital propriu de cel putin 1,5 miliarde de euro la sfarsitul anului 2004 si cu rating de investitii. In cazul unui consortiu, cel putin unul din investitori trebuie sa indeplineasca aceste criterii, iar acesta trebuie sa reprezinte cel putin 51% din consortiu si sa cumpere cel putin 31% din actiuni.

Rezultatele procesului de preselectie vor fi anuntate cel mai tarziu la 9 septembrie. Investitorii preselectati vor avea acces la camera de date a bancii si vor putea depune ulterior ofertele finale, la un termen care nu a fost inca stabilit. In cazul in care diferenta dintre ofertele primilor doi investitori este mai mica de 10%, Finantele pot solicita o a doua runda de oferte finale angajante imbunatatite de la acestia. Ministerul Finantelor vinde pana la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, pretul fiind solicitat in euro si in numerar. Statul va decide procentul oferit la vanzare in functie de pretul oferit de ofertanti.

CEC este a patra mare banca din Romania in functie de marimea activelor, care au atins, la sfarsitul anului trecut, 52.052 miliarde de lei vechi (1,312 miliarde de euro). Profitul net obtinut de institutie a fost de 675 de miliarde de lei vechi (17 milioane de euro). CEC detinea o cota de piata de 5,6% in functie de active. Banca opereaza cea mai extinsa retea din Romania, cu un numar de 1407 unitati si are circa 9000 de salariati. Pana in prezent si-au manifestat intentia de a participa la privatizare banca franco-belgiana Dexia, Erste Bank si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, ambele din Austria, Rabobank - Olanda, OTP - Ungaria si EFG Eurobank Ergasias - Grecia. Consultantul statului este banca de investitii JP Morgan. Statul este, prin Ministerul Finantelor, unicul actionar la CEC.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BRD digitalizeaza complet procesul de accesare a fondurilor mutuale