Utilizarea cardului de credit la bancomate a scazut de la 90% in primul trimestrul al anului trecut la 70% in perioada similara a acestui an. Aceasta semnifica o reorientare a clientului catre utilizarea la platile in mediul electronic. Din totalul tranzactiilor efectuate prin carduri de credit si de debit, doar 6,46% au fost facute la comercianti.

RETEA.

Una dintre explicatii o reprezinta reteaua de acceptare, care are peste 20.000 de puncte. "Suntem inca in urma in ceea ce priveste reteaua de acceptare", considera Catalin Cretu, regional manager Romania&Bulgaria, Visa International CEMEA. In Romania exista 180 de carduri pentru fiecare terminal de acceptare, in timp ce in Croatia, rata este de 39 carduri/acceptant. In Europa, 60% din valoarea totala a tranzactiilor se face la POS. "Competitia pe piata cardurilor va creste foarte serios in urma privatizarii Bancii Comerciale a Romaniei si a Casei de Economii si Consemnatiuni", considera Cretu. Spectrul fraudei va creste.

PROGNOZE.

Introducerea cardurilor cu chip in vestul Europei va muta atentia infractorilor catre celelalte piete, apreciaza acesta. Pe val este si cardul co-branded. Compania Mastercard este specializata in acest domeniu. Unul din opt carduri emise sub sigla companiei sunt de acest tip. In total, 2.500 de programe doar in Europa. Tarile in care aceasta moda a prins cel mai bine sunt Anglia, Turcia si Spania, unde se gasesc 33%, 30% si respectiv 15% din cardurile co-branded ale Mastercard.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Miloiu, Budureasca: Scăderea vânzărilor din Europa, compensată de Asia
Setari Cookie-uri