Cotatiile si-au revenit ieri, pe piata bursiera, dupa socul provocat de scaderea dramatica a titlurilor Rompetrol Rafinare din sedinta de luni, insa evolutia lor a fost nefireasca, sunt de parere brokerii. Piata a reactionat emotional si, totodata, neasteptat, declara Adrian Ceuca, director de operatiuni la SSIF Broker.
Nu ne asteptam, totusi, ca titlurile Rompetrol sa inchida peste pragul de 0,0900 lei actiune, dupa o cadere de aproape 7%. Este evident ca, sedinta de luni a fost dominata de speculatori, pe fondul zvonurilor legate de ancheta in care este implicat managementul Rompetrol, a afirmat el.

Ceuca crede ca speculatorii sunt fara indoiala, romani si nu straini, deoarece acestia din urma se abtin, de regula, sa faca tranzactii cu actiuni de care nu sunt siguri.

Brokerul spune ca actiunile RRC au potential, deoarece, in prezent, pretul lor de piata este unul dintre cele mai mici, insa, pe de alta parte, valoarea activelor nete nu este foarte mare. Dar, fara indoiala, titlurile RRC merita sa fie incluse in orice portofoliu, a precizat brokerul. Pretul actiunilor Rompetrol, cele mai tranzactionate, de altfel, in sesiunea de ieri, a urcat cu 0,6%, atingand 0,0950 lei/actiune, in conditiile in care s-au facut schimburi cu 27,1 milioane de titluri.

Faptul ca piata a avut o reactie emotionala este confirmata si de cresterile inregistrate de titlurile Petrom si BRD, care au castigat ieri atat cat au pierdut in sedinta anterioara, dupa cum opineaza Adrian Ceuca.

Tranzactiile cu actiuni Petrom (SNP) s-au efectuat pe un volum relativ mare pentru acest titlu, de 3,8 milioane de actiuni, la valoarea totala de 1,8 milioane lei. O actiune SNP a inchis sesiunea bursiera la pretul de 0,4710 lei, cu 2,1% mai mult fata de sedinta anterioara.

La randul lor, titlurile bancare si-au scos pierderea. Pretul unei actiuni BRD a revenit la 11,9000 lei, dupa o crestere de 2,5%. S-au realizat schimburi cu 110.000 actiuni doar, cu un rulaj de 1,3 milioane lei. Actiunile Bancii Transilvania nu s-au tranzactionat nici ieri, transferurile cu titlurile TLV fiind reluate astazi.

Cresterea titlurilor petroliere si a celor bancare a dus la aprecierea indicelui BET, al celor mai performante actiuni, cu 1,9%, in timp ce BET-C, indicatorul pietei, a urcat cu 0,9%. Societatile financiare au urmat tendinta generala a pietei, de crestere, astfel ca majoritatea actiunilor SIF au inchis pe crestere, fapt reflectat de BET-FI, care a castigat 0,5%.

Brokerii prognozeaza corectii negative la majoritatea titlurilor in zilele urmatoare

Cele mai multe schimburi s-au facut cu actiunile SIF 5 Oltenia, 1,2 milioane de titluri, la valoarea totala de 2,1 milioane lei. Pretul unui titlu s-a mentinut acelasi din sesiunea precedenta, de 1,6700 lei/ actiune.

Preferintele investitorilor au ramas neschimbate in legatura cu aceste societati, astfel ca SIF 2 Moldova a urmat SIF 5 cu un volum de 1,4 milioane de actiuni tranzactionate. Pretul a fost in crestere cu 0,7%, pana la 1,4200 lei/ actiune. Titlurile SIF 3 Transilvania s-au apreciat cel mai mult, dintre cele cinci societati financiare, cu 1,7%, insa numarul de actiuni transferate a fost mic, de doar 642.000.

Pretul unei actiuni a inchis la 1,5500 lei. In lipsa titlurilor Antibiotice, suspendate de la tranzactionare pentru majorare de capital, actiunile Sicomed au inregistrat o crestere de 1,5%, dar pe volum mic, de 350.000 actiuni, pana la 1,0100 lei/actiune.

Valoarea totala a transferurilor bursiere perfectate ieri a fost de 14,6 milioane lei, echivalentul a 4,1 milioane euro, cu aproximativ un milion de lei mai mult fata de cea obtinuta in sedinta de luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri