Fiscul bucurestean risca sa piarda incasarea la buget a mii de miliarde de lei reprezentand datorii vechi de cinci ani, daca nu reuseste sa dea cat mai repede de urma datornicilor. "In acest an, mai exact pe 31 decembrie, se prescriu datoriile din 2000, iar pentru recuperarea acestora in timp util toata activitatea de control ne-am axat-o pe acest sector", a declarat, ieri, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) a Municipiului Bucuresti, Cristian Nicolae Stoina. Potrivit acestuia, nu exista deocamdata o situatie exacta a datoriilor care trebuie recuperate pana la sfarsitul anului, dar cifra se ridica la mii de miliarde de lei vechi. De la o mare parte a acestei datorii, Fiscul poate de pe-acum sa-si ia adio, pentru ca datornicii nu se mai afla de mult pe taramuri mioritice. "Am avut cazuri in care, odata ajunsi la sediul social, am constatat ca partile sociale fusesera cesionate, iar datornicul parasise, in aceeasi zi, tara, potrivit Serviciului Pasapoarte", a mai precizat seful Fiscului bucurestean. In aceste dosare, chiar seful Fiscului din Capitala recunoaste ca nu se mai poate face nimic, sumele cu pricina urmand a fi prescrise, deci, pierdute definitiv.


In acest moment, DGFP Bucuresti nu are la dispozitie o situatie exacta a tuturor datornicilor, respectiv a sumelor "istorice" ce trebuie incasate pana la sfarsitul anului. Dar, potrivit sefului Fiscului bucurestean, o astfel de sinteza va fi finalizata pana la sfarsitul lunii in curs. "Ne indreptam toata atentia si puterea de control asupra acestei probleme, intrucat avem o responsabilitate foarte mare. Atata vreme cat mentinerea actualei cote de TVA (n.r. - de 19%) depinde de o colectare mai buna si mai eficienta, trebuie sa incercam sa recuperam o parte cat mai mare din aceasta suma", ne-a explicat, ieri, directorul executiv al DGFP Bucuresti, Cristian Nicolae Stoina. Acesta i-a asigurat in acelasi timp pe contribuabili ca Fiscul nu are nevoie de sume in plus fata de cele datorate, iar inspectorii fiscali nu vor face abuzuri. "S-a terminat cu joaca. Daca unii nu vor sa-si plateasca datoriile, vom suporta cu totii o eventuala majorare a TVA", a mai spus Stoina.

Declaratiile fiscale in lei vechi au umflat artificial incasarile

O dificultate majora cu care se confrunta in acest an Fiscul bucurestean consta in depunerea declaratiilor fiscale, in cazul multor firme, in lei vechi. Aceasta a dus, potrivit directorului Stoina, la o crestere artificiala a obligatiilor de plata cu o valoare estimata la 6.000 miliarde de lei vechi. "Le comunicam celor care au depus declaratiile in lei vechi sa se prezinte la administratiile fiscale unde sunt arondati, pentru a completa declaratiile rectificative. Legea nu prevede nici o sanctiune, dar pot aparea probleme foarte mari", a precizat directorul DGFP Bucuresti. Potrivit acestuia, in absenta regularizarii, Fiscul ar putea incepe executarea silita pe suma inscrisa in mod eronat de fiecare contribuabil, intrucat declaratiile depuse pe proprie raspundere sunt considerate cu titlu executoriu.


Un sfert din veniturile bugetare vin de la bucuresteni


In primul semestru al acestui an, Fiscul bucurestean a incasat de la contribuabilii din Capitala - persoane fizice sau juridice - la bugetul de stat peste 56.348 miliarde de lei, reprezentand mai mult de un sfert din totalul veniturilor colectate la nivelul intregii tari. Potrivit situatiei prezentate ieri de catre directorul executiv al DGFP Bucuresti, incasarile aferente bugetului de stat au depasit cu 21% estimarile initiale, iar la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, incasarile in primul semestru au totalizat 7.732,5 miliarde de lei, cu 7,4% mai mult fata de planul propus. In ceea ce priveste situatia executarilor silite, au fost comunicate somatii pentru datorii totale de peste 5.700 miliarde de lei vechi, in urma carora au fost incasate 1.192 miliarde de lei vechi. In urma tuturor masurilor intreprinse de DGFP in cadrul executarilor silite, respectiv popriri pe conturi bancare si sechestru asupra bunurilor mobile si imobile, au fost colectate aproximativ 1.670 miliarde de lei vechi.

Referitor la executarile silite intrepinse la cluburile de fotbal, directorul DGFP Bucuresti a precizat ca nici una nu a fost finalizata, adaugand ca in acest moment nici unul dintre datornicii din acest domeniu nu si-a achitat integral datoriile catre stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri