Banca Nationala a Romaniei (BNR) "a intervenit in piata la vedere cu aproximativ 4,5 miliarde euro din rezerve" de la finalul lunii octombrie 2008 pana in prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului de schimb, apreciaza Banca Mondiala in strategia de parteneriat cu Romania.
"Piata interbancara a fost afectata in octombrie 2008 de zvonurile despre problemele de lichiditate ale unei banci comerciale, ceea ce a dus la o crestere puternica a dobanzilor, care a persistat ulterior din cauza temerilor de contagiune, apetitului redus pentru risc si segmentarii pietei pe fondul unei distributii inegale a titlurilor de stat eligibile pentru imprumuturile de la BNR", se mai arata in documentul Bancii Mondiale citat de NewsIn.

Acesta subliniaza ca presiunile pe balanta de plati au dus la deprecierea leului fata de euro cu 15% din octombrie 2008, punand presiuni pe datoriile populatiei, companiilor si pe bilanturile bancilor.

"Pentru a controla volatilitatea cursului de schimb, banca centrala a intervenit in piata la vedere, cu aproximativ 4,5 miliarde euro din revervele valutare de la finalul lui octombrie", mai apreciaza Banca Mondiala.

Rezervele valutare internationale ale Romaniei, administrate de BNR, au crescut in mai cu 7,9%, sau 1,966 miliarde euro, pana la 26,85 miliarde euro, dupa sase luni consecutive de scadere, in conditiile intrarii primei transe de bani de la FMI.

Anterior, pentru sase luni la rand, rezervele valutare scazusera, dupa nivelul de varf atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro. In noiembrie, rezervele au coborat la 27,228 miliarde euro, in decembrie - la 26,220 miliarde euro, in ianuarie - la 26,009 miliarde euro, in februarie - la 25,917 miliarde euro, iar in martie se plasau la 25,121 miliarde euro. La finalul lui aprilie, rezervele valutare se plasau la 24,886 miliarde euro.

In februarie 2009, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca una dintre bancile din sistem a primit anul trecut de la banca centrala un credit special in valoare de 0,2% din PIB, respectiv circa 1 miliard lei, care ulterior a fost returnat, facilitatea fiind necesara in conditiile in care banca respectiva s-a confruntat cu o lipsa de incredere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri