Banca Nationala a Romaniei a decis, in sedinta de politica monetara de astazi, reducerea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5% pe an, in conformitate cu asteptarile analistilor consultati de Wall-Street.
[Update3] CITI: BNR va reduce dobanda la 7,25% pana la finalul anului

Banca Nationala a Romaniei va reduce nivelul dobanzii de politica monetara la 7,25%, pana la sfarsitul acestui an, pe fondul ajustarii impresionant de mare a deficitului extern al tarii noastre, sustin analistii Citi.

Pe langa ajustarea deficitului de cont curent cu 75% in primele cinci luni din acest an, economistii Citi considera ca reducerea riscurilor din economie (datorita pachetului de finantare obtinut de la FMI si UE) si trendul dezinflationist constituie principalii factori datorita carora BNR va continua relaxarea politicii monetare.

In sedinta de astazi, Banca Centrala a redus dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, pana la 8,5%, iar pana la finalul anului mai are planificate doua sedinte de politica monetara, pe 29 septembrie si 3 noiembrie.

De asemenea, analistii Citi subliniaza ca principalele riscuri ce ar putea aparea sunt intreruperea abrupta a ajustarii deficitului extern al Romaniei si presiunile pe leu.

[Update2] BNR explica deciziile de astazi: “Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, BNR calibrandu-si in permanenta ansamblul conditiilor monetare in sens larg in vederea consolida(rii convergentei ratei inflatiei ca(tre obiectivele stabilite pe termen mediu si a asigurarii conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare”, se explica in comunicatul bancii centrale.

Rata anuala a inflatiei a fost de 5,86% in iunie, dupa ce a atins un varf de 6,89% in luna februarie a acestui an.

“Pe baza datelor disponibile si a analizei evolutiilor recente si de perspectiva, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5% pe an de la 9,0%”, mai explica banca centrala.

In aceste conditii, incepand cu data de 5 august 2009, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la 4,5% pe an, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 12,5% pe an. In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 18,75%, incepand cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2009.

[Update1]
Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, interpreteaza cele trei decizii ale BNR ca niste masuri bune, ce vor ajuta la relansarea economiei. “BNR a facut ceea ce au facut si celelalte banci centrale din lume, a redus dobanda si a imbunatatit lichiditatea din sistemul bancar”, a declarat Lungu, pentru Wall-Street.

In sedinta de astazi, BNR a mai redus cu 5 puncte procentuale nivelul ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta, de la 35% pana la 30%, incepand cu perioada de aplicare 24 august – 23 septembrie.

Analistii consultati de Wall-Street
mizau pe mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelul anterior, de 15% la pasivele in lei si 35% la cele in valuta.

Banca centrala a mai hotarat si reducerea scadentei operatiunilor de tip REPO efectuate prin licitatie de la o luna la o saptamana, in vederea mentinerii unei lichiditati adecvate in sistemul bancar.

Potrivit analistilor consultati de Wall-Street, reducerea dobanzii de politica monetara in sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR, pana la 8,5% pe an, este explicata prin “trendul dezinflationist evident si din cauza recesiunii puternice din economia reala”.

Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane, se mai asteapta si la alte reduceri pana la sfarsitul acestui an.

Economistul sef al BCR nu exclude, pana la finalul anului, nici scaderea ratei rezervelor minime pe care bancile comerciale sunt obligate sa le plaseze la banca centrala.

Un comunicat detaliat in legatura cu deciziile de astazi va fi dat publicitatii in jurul orei 15:30. Ramaneti pe Wall-Street pentru a afla mai multe explicatii ale celor trei decizii de astazi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri