In 2005 a crescut sensibil numarul creditelor restante. Este vorba de 235.000 astfel de credite, in valoare de aproximativ 44 milioane de euro in echivalent lei vechi. 191.000 de persoane inregistreaza restante la plata de peste 30 de zile. Recordul" in materie il detine un roman cu credite restante la noua banci. Ca sanctiune, cei aflati pe lista neagra a Biroului de Credit nu mai primesc un alt imprumut bancar vreme de cel putin 5 ani. "Cele mai multe incidente de plata se inregistreaza in continuare la creditele de consum (195.000), urmate de cele pe card (31.000) si de descoperit de cont. Cel mai bine se prezinta situatia restantelor de plata la creditul imobiliar si ipotecar", preciza ieri pentru ziarul nostru Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. Cei mai rau-platnici sunt tinerii pana in 35 de ani, situatie intr-un fel explicabila prin faptul ca acestia au contractat cel mai mare numar de credite. Ca dispunere zonala, cele mai multe restante la plata imprumuturilor se inregistreaza in Bucuresti, Prahova si Iasi.

Acelasi gen de date, raportate in doua parti

O consultare a bazei de date a Biroului de Credit este taxata in medie cu 25.000 lei vechi, iar accesul la Centrala Riscurilor Bancare a BNR se face pe baza de abonament lunar. Desi s-a pus problema unificarii bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare cu aceea a Biroului de Credit vizavi de clientii rau-platnici lucrurile se prezinta in continuare la fel. Prin urmare, bancile raporteaza cam acelasi gen de date in doua parti, cu costuri duble. La recomandarea Bancii Mondiale s-a luat in calcul eliminarea cat de curand a acestui paralelism. Ceea ce nu s-a rezolvat inca in privinta monitorizarii comportamentului de plata al romanilor tine de asa-zisa informatie pozitiva, care contribuie la intocmirea unui istoric de plata al clientului. Doar o singura banca ofera informatii cu privire la clientii creditati, ceea ce face doar in parte eficient Biroul de Credit. Acesta ar trebui sa ofere informatii despre creditele luate de o persoana fizica din sistemul bancar si nonbancar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri