Leul a pierdut teren in fata monedei unice europene ieri, cursul de schimb oficial urcand pana la 4,2372 lei pentru un euro, dupa ce timp de 6 saptamani s-a mentinut in intervalul 4,21 – 4,22 lei/euro.

Cea mai puternica depreciere a leului din 2009 a avut loc chiar la inceputul anului, luand pe nepregatite populatia ce avea de achitat rate la banci, dar si companiile ce aveau un plan de afaceri stabilit pe un nivel mult mai redus al cursului.

Cursul de schimb a atins nivelul maxim pe 22 ianuarie 2009, de 4,3127 lei pentru un euro, dupa ce finalizase anul 2008 sub pragul de 4 lei/euro.

Dealerii de pe piata bancara sustin ca din acel moment “mana invizibila” a bancii nationale a fost cea care a sustinut cursul de schimb, concomitent cu o imbunatatire a perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a explicat, recent, ca banca nationala nu va incuraja o depreciere a cursului de schimb intrucat aceasta ar accentua ajustarea deficitului de cont curent, care deja pare sa fie excesiva. Estimarile bancii centrale arata ca deficitul extern ar putea cobori pana la 5-6% in acest an, de la un nivel de aproape 13%, cat ajunsese in 2008.

Guvernatorul BNR este de parere ca ca stabilitatea leului este data de imbunatatirea fundamentelor economice externe ale Romaniei, iar un nivel al cursului de schimb situat intre 4,1 si 4,3 lei pentru un euro este stabil.

Economistii Bancii Comerciale Romane sustin, in ultimul lor raport ce prezinta estimarile privind evolutia economiei romanesti din urmatoarea perioaca, ca in acest an vom avea un curs mediu de 4,2 lei/euro, iar el ar urma sa scada pana la 4,1 lei/euro in 2010 si la 4 lei/euro in 2011.

In sens opus, analistii ING Bank Romania estimeaza, in ultimul lor raport asupra evolutiei valutelor, ca nivelul cursului de schimb a urcat pana la 4,6 lei pentru un euro in urmatoarele 6 luni, dupa care va scadea la 4,4 lei/euro in august 2010.