Leul, salvat de interventia BNR

Dealerii bancari suspecteaza interventia bancii centrale in piata pentru aprecierea leului pana sub 4,22 unitati/euro, dupa ce pierduse teren semnificativ de dimineata in urma anuntului BEC care il arata pe Traian Basescu drept castigator al alegerilor prezidentiale.
Moneda nationala era cotata la 4,23 unitati/euro in deschiderea sedintei valutare, peste nivelul de vineri seara, si a continuat sa piarda teren inca din primele tranzactii, pana la aproape 4,25 unitati/euro, pe fondul temerilor privind o posibila continuare a tensiunilor politice, in conditiile in care Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale.

Cu toate acestea, cursul de schimb a inceput ulterior sa coboare treptat, leul apreciindu-se in jurul pranzului sub 4,22 unitati/euro. La 13:25, bancile cumparau un euro cu 4,2125 lei si il vindeau cu 4,2225 lei.

"Anuntul cu Basescu drept castigator al alegerilor a urcat cursul de schimb rapid. Pietele au fost surprinse de aceasta miscare si nu au primit stirea ca un anunt pozitiv. In plus, a fost si o aversiune fata de intreaga regiune ce a sustinut deprecierea", a spus un dealer bancar, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, dealerii sustin ca banca centrala a intervenit indirect in piata in jurul pranzului si a ajutat la aprecierea leului, in conditiile unor ordine mari de cumparare de euro ce urcau cursul de schimb in prima parte a zilei.

Cursul de referinta al bancii centrale a urcat cu aproape un ban (0,19%), pana la 4,2141 lei/euro, fata de vineri, cand se situa la 4,2062 lei/euro, nivel minim al ultimelor doua luni.

In regiune, forintul s-a depreciat inital de la 268,25 peste 270 unitati/euro, dupa care s-a intarit pana la 269,5 unitati/euro, in timp ce zlotul polonez a pierdut teren de la 4,045 la 4,08 unitati/euro, pentru a se mentine apoi usor peste 4,07 unitati/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta afisat de BNR a urcat cu peste 5 bani (1,85%), pana la 2,8449 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 2,7931 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat de la 1,49 la 1,4760 unitati/euro,dupa care a pierdut teren pana la 1,48 unitati/euro. La 13:25, euro era cotat la 1,4802 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,37% pe an, in urcare fata de cel din sedinta anterioara, de 7,61% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a crescut la 8,87% pe an, de la nivelul de vineri, de 8,11% pe an.

Dobanzile overnight din piata monetara se mentin la 8,5% pe an, usor peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 8% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri