O banca din Uniunea Europeana va prelua aproximativ 20% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), dupa ce a cumparat in urma cu doua zile un pachet reprezentand 4% din titlurile institutiei de credit prin intermediul bursei, au declarat surse bancare si din piata de capital, citate de Mediafax.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a anuntat, in cadrul unui seminar organizat la Sinaia, ca o banca mare din Uniunea Europeana isi va anunta intrarea in Romania pe 20 decembrie, aratand ca deja au fost observate de catre piata anumite actiuni ale acesteia.

Cinteza a refuzat sa comenteze daca este vorba despre o banca interesata de preluarea unui pachet la Banca Transilvania.

Ulterior, atat surse din piata de capital, cat si surse bancare au declarat pentru Mediafax ca institutia de credit straina va achizitiona intr-o prima faza pana la 10% din actiunile BT, iar dupa ce actionarii isi vor da acordul, participatia cumparatorului va creste pana la 20%.

Presedintele Consilului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a afirmat ca nu are nicio informatie referitoare la vanzarea actiunilor.

Un pachet de 42,51 milioane de actiuni TLV, reprezentand 4,01% din capitalul bancii, a fost vandut, luni, la Bursa prin cinci tranzactii speciale in valoare de 102 milioane lei (24,2 milioane euro), la un pret cu 8,1% peste ultima cotatie de vineri.

Titlurile au fost vandute la pretul de 2,4 lei/actiune, respectiv cu 8,1% peste referinta. La aceasta cotatie, valoarea de piata a bancii se situa la 2,543 miliarde lei (603,5 milioane euro).

Surse din piata au declarat pentru Mediafax ca este foarte probabila o prima achizitie din partea unui investitor strategic, respectiv o banca din Europa cu interese in Romania.

In prima parte a anului, actionarii Bancii Transilvania au negociat, potrivit mai multor surse, vanzarea pachetului majoritar al bancii cu Marfin Investment Group, care are paritcipatii in Marfin Bank Grecia, banca prezenta si in Romania. Tranzactia a fost abandonata dupa ce investitorii nu au primit acordul de principiu al Bancii Nationale a Romaniei.

Banca Transilvania are un capital social de 1,059 miliarde lei, divizat in 1,059 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de un leu.

Potrivit celor mai recente raportari, cel mai mare actionar al institutiei de credit este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care controleaza 14,98% din actiuni, in timp ce Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al bancii din Cluj-Napoca, detine direct si indirect aproape 5% din titluri.

Banca Transilvania a anuntat, la inceputul lunii decembrie, ca va majora capitalul social cu 26,6 milioane de lei, la 1,086 miliarde de lei, prin conversia unor obligatiuni in actiuni.

La 13 noiembrie, Banca Transilvania a anuntat ca International Finance Corporation (IFC) va detine 3,62% din titlurile sale, dupa ce oficialii diviziei de investitii a Bancii Mondiale au decis sa transforme in actiuni obligatiuni in valoare de 20 de milioane dolari.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin cumulat 14,6% din actiunile bancii. Cele mai multe titluri sunt in portofoliile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Banat-Crisana (SIF1), care detin cate 5% din actiuni. SIF Moldova (SIF2) are 3,89%, SIF Transilvania (SIF3) - 0,64%, iar SIF Muntenia (SIF4) detine 0,07% din titluri.a


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Proteste in Capitala legate de criza francului: Je Swiss dator vandut!