In Uniunea Europeana majoritatea asociatiilor sau uniunilor profesionale (medici, arhitecti,ingineri,avocati, alte profesii liberale) se implica in studierea si/sau negocierea unor oferte de asigurare in beneficiul si pentru protectia membrilor sai expusi riscurilor de a fi reclamati de pacienti sau clienti.

Conform Marsh, proiectul urmeaza a fi imbunatatit in continuare si prin oferirea de informatii de interes, cum ar fi practicile internationale cu privire la asigurarea de malpraxis, noutati, sfaturi privind gestionarea unei daune malpraxis.

“Dorim sa cream o comunitate de medici bine informati si asigurati, unde sa schimbam opinii si sa impartasim experiente din care sa invatam cu totii”, a detaliat Eduard Simionescu, managerul departamentului de Asigurari Profesionale.

Totodata, s-a observat si in Romania o tendinta in crestere a reclamatiilor de malpraxis impotriva personalului medical. Din aceasta cauza este necesar ca asigurarile obligatorii incheiate de medici sa ofere o acoperire mai buna a riscurilor acestei profesii.

“Inainte de a lansa acest proiect, am studiat piata, conditiile de asigurare, am aflat si parerea medicilor si parerea asiguratorilor si ne-am dat seama ca sunt multe aspecte care trebuie imbunatatite. Am decis atunci sa ne implicam si sa incercam sa rezolvam cat mai multe dintre acestea in beneficiul medicilor carora le recomandam sa se informeze cu privire la ce asigurari si servicii cumpara” , a explicat Cristian Fugaciu (foto), director general Marsh Romania.

El a adaugat ca exista deja medici care au inteles riscurile profesiei alegand astfel sa se asigure pentru sume asigurate de cateva ori mai mari decat cele minime impuse. “De exemplu, un medic s-a asigurat prin programul nostru pentru o suma asigurata de circa 250.000 de euro. Nu in ultimul rand noi credem ca demersul nostru va ajuta piata de asigurari in general”, a comentat Fugaciu.

Pana in prezent, genul acesta de asigurare a fost incheiata de medici formal, in graba si fara sa fie analizat prea atent care sunt acoperirile si beneficiile oferite.

“O acoperire cat mai buna a acestui risc este vitala in conditiile in care cererile de despagubire au crescut in ultima perioada in Romania. Oferta Marsh este doar o optiune pentru medici, nu este obligatorie, insa prezinta avantajul ca a fost negociata de un profesionist care ne sprijina si care se va implica si in asistarea medicilor in cazul unei reclamatii de la pacienti”, a detaliat la randul sau Vasile Astarastoae, presedinte Colegiul Medicilor din Romania.

In Romania, Marsh este unul dintre cei mai importanti jucatori ai pietei de brokeraj in asigurari si consultantei de risc, are birouri in Bucuresti, Cluj si Timisoara si 70 de angajati avand experineta semnificativa pe segmentul de asigurari de raspundere profesionale din tara si din lume. Anul trecut, brokerul a inregistrat o cifra de afaceri de peste 11 milioane de dolari si a plasat prime de 90 milioane de dolari.

Marsh este parte a grupului Marsh & McLennan Companies, lider mondial in brokeraj in asigurari si consultanta de risc, cu operatiuni in peste 100 de tari si 53.000 de angajati.