Curtea de Apel Bucuresti a admis, marti, cererea de suspendare a articolului 22, alineat 1 din Norma CSSPP 22/2009, prin care primii doi jucatori din piata sunt exclusi de la distribuirea aleatorie a noilor aderenti la pilonul II pentru o perioada de doi ani, dar decizia poate fi atacata cu recurs.


Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a depus in decembrie la Curtea de Apel o cerere de suspendare a prevederii articolului 22 alin 1 din norma CSSPP 22/2009 privind noile reguli de repartizare aleatorie referitoare la piata pensiilor private obligatorii ( pilon II). Allianz Tiriac Fond de Pensii si ING Fond de Pensii au calitate de reclamant in acest proces. Cererea a fost judecata de Curte pe 19 ianuarie, anunta NewsIn.

Articolul 22, alineatul 1 din Norma CSSPP 22/2009 prevede ca "CNPAS repartizeaza persoanele eligibile din fiecare categorie prevazuta la art. 21 alin. (3) astfel: pe o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, fondurile de pensii administrate privat care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti, nu participa la procesul de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile."

Prevederile normei in cauza ii vizeaza pe primii doi jucatori din piata, ING si Allianz-Tiriac, deoarece norma prevede ca fondurile cu o cota de piata de peste 20% dupa numarul de participanti nu vor mai primi, pe o perioada de doi ani incepand din 1 ianuarie 2010, participanti in urma distribuirii aleatorii. ING avea la finalul lui noiembrie 1,5 milioane de participanti, respectiv o treime din piata, in timp ce Allianz-Tiriac are 1,16 milioane clienti, sau circa 25% din total.

De asemenea, APAPR a facut o sesizare catre Consiliul Concurentei la sfarsitul anului trecut, dupa care a depus o plangere prealabila catre CSSPP.

In urma unei analize in cadrul APAPR s-a constatat ca 6-7 adminstratori din 9 vor fi afectati de noile prevederi decise de CSSPP, potrivit reprezentantilor pietei.

CSSPP a motivat decizia de modificare a mecanismului de distributie aleatorie a noilor intrati pe pilonul II prin necesitatea de a reduce concentrarea pietei. Reprezentantii Comisiei sustin ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci se bazeaza pe faptul ca au o anumita cota de piata, in conditiile in care aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu.
Pana la finalul anului trecut, distribuirea avea loc pe baza cotei de piata.

Retail jobs
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri