Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a depus in decembrie la Curtea de Apel o cerere de suspendare a prevederii articolului 22 alin 1 din norma CSSPP 22/2009 privind noile reguli de repartizare aleatorie referitoare la piata pensiilor private obligatorii ( pilon II). Allianz Tiriac Fond de Pensii si ING Fond de Pensii au calitate de reclamant in acest proces. Cererea a fost judecata de Curte pe 19 ianuarie, anunta NewsIn.

Articolul 22, alineatul 1 din Norma CSSPP 22/2009 prevede ca "CNPAS repartizeaza persoanele eligibile din fiecare categorie prevazuta la art. 21 alin. (3) astfel: pe o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, fondurile de pensii administrate privat care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti, nu participa la procesul de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile."

Prevederile normei in cauza ii vizeaza pe primii doi jucatori din piata, ING si Allianz-Tiriac, deoarece norma prevede ca fondurile cu o cota de piata de peste 20% dupa numarul de participanti nu vor mai primi, pe o perioada de doi ani incepand din 1 ianuarie 2010, participanti in urma distribuirii aleatorii. ING avea la finalul lui noiembrie 1,5 milioane de participanti, respectiv o treime din piata, in timp ce Allianz-Tiriac are 1,16 milioane clienti, sau circa 25% din total.

De asemenea, APAPR a facut o sesizare catre Consiliul Concurentei la sfarsitul anului trecut, dupa care a depus o plangere prealabila catre CSSPP.

In urma unei analize in cadrul APAPR s-a constatat ca 6-7 adminstratori din 9 vor fi afectati de noile prevederi decise de CSSPP, potrivit reprezentantilor pietei.

CSSPP a motivat decizia de modificare a mecanismului de distributie aleatorie a noilor intrati pe pilonul II prin necesitatea de a reduce concentrarea pietei. Reprezentantii Comisiei sustin ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci se bazeaza pe faptul ca au o anumita cota de piata, in conditiile in care aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu.
Pana la finalul anului trecut, distribuirea avea loc pe baza cotei de piata.