Oamenii au devenit, din 2009, din ce in ce mai reticenti in a contracta credite de la banci, dupa ce nivelul restantelor la credite a inceput sa creasca rapid, iar locurile de munca nu au mai fost la fel de sigure ca in trecut. Mai mult, rata somajului in crestere a speriat pana si clientii care se incadrau in conditiile restrictive de creditare ale bancilor.

Pe masura ce economia va da semne de revenire si sentimentul potentialilor clienti ai bancilor ar putea sa se schimbe.

"Cerere solvabila a fost tot timpul si inca exista, dar era si o reticenta fata de credite", a declarat pentru Wall-Street Sorin Popa (foto), director general adjunct in cadrul BRD - Groupe Societe Generale, adaugand ca se observa o diminuare a acestei retineri pe fondul unei imbunatatiri a perspectivelor fata de evolutia economiei.

Pe de alta parte, si bancherii se tem sa mai acorde credite populatiei si companiilor, dupa ce provizioanele constituite in 2009 pentru creditele neperformante le-au erodat puternic profiturile sau le-au condus chiar pe pierderi.

Creditele restante ale populatiei si firmelor au sporit cu 12,3% in ianuarie, la 8,77 miliarde lei (2,1 miliarde euro), fata de sfarsitul anului trecut, ponderea restantelor in volumul total al creditelor urcand astfel la 4,37%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

De asemenea, rata somajului a urcat la 8,3% in februarie, numarul total de someri depasind 762.000.

Bancile prefera, in acest context, fie sa imprumute statul, fie sa acorde credite prin programul Prima Casa.

BRD a trimis deja dosare spre aprobare la Fondul de Garantare pentru programul Prima Casa si vrea sa acorde credite prin acest program de aproximativ 160 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri