Pe masura ce economia va da semne de revenire si sentimentul potentialilor clienti ai bancilor ar putea sa se schimbe.

"Cerere solvabila a fost tot timpul si inca exista, dar era si o reticenta fata de credite", a declarat pentru Wall-Street Sorin Popa (foto), director general adjunct in cadrul BRD - Groupe Societe Generale, adaugand ca se observa o diminuare a acestei retineri pe fondul unei imbunatatiri a perspectivelor fata de evolutia economiei.

Pe de alta parte, si bancherii se tem sa mai acorde credite populatiei si companiilor, dupa ce provizioanele constituite in 2009 pentru creditele neperformante le-au erodat puternic profiturile sau le-au condus chiar pe pierderi.

Creditele restante ale populatiei si firmelor au sporit cu 12,3% in ianuarie, la 8,77 miliarde lei (2,1 miliarde euro), fata de sfarsitul anului trecut, ponderea restantelor in volumul total al creditelor urcand astfel la 4,37%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

De asemenea, rata somajului a urcat la 8,3% in februarie, numarul total de someri depasind 762.000.

Bancile prefera, in acest context, fie sa imprumute statul, fie sa acorde credite prin programul Prima Casa.

BRD a trimis deja dosare spre aprobare la Fondul de Garantare pentru programul Prima Casa si vrea sa acorde credite prin acest program de aproximativ 160 milioane euro.