Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private anunta ca data de 15 aprilie a.c. marcheaza incheierea campaniei de informare anuala a participantilor la fondurile de pensii private obligatorii si expirarea termenului limita pana la care administratorii au obligatia de a trimite in scris fiecarui participant la sistem evolutia contului de pensie privata in anul precedent.

Astfel, administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) la care au aderat peste 5 milioane de salariati din Romania trebuie sa trimita fiecarui participant la sistem, conform prevederilor legale, in scris si gratuit la ultima adresa de corespondenta comunicata, informatii despre evolutia contului de pensie privata in anul precedent, activul personal, respectiv numarul de unitati de fond si valoarea acestora, precum si date despre situatia financiara a fondului de pensii private si a societatii de pensii.

„CSSPP recomanda tuturor participantilor sa verifice transmiterea scrisorii anuale de informare. In cazul in care aceasta scrisoare intarzie sa apara, participantii pot solicita in mod expres administratorului de fond indeplinirea obligatiilor de informare, avand posibilitatea de a apela, in ultima instanta, la CSSPP pentru solutionarea eventualelor probleme de comunicare aparute intre participant si reprezentantii fondului de pensii.

Comisia mai recomanda participantilor, in vederea asigurarii unei bune comunicari, sa se adreseze administratorului fondului de pensii private la care au aderat, pentru reactualizarea datelor de contact inscrise in adeziune, cu ocazia fiecarei modificari a acestor date.

Obligatiile anuale de informare, prevazute in legislatia secundara a sistemului de pensii private, se alatura celorlalte drepturi si facilitati privind transparenta actului de administrare a activelor participantilor si accesul la educatie financiara.

Suplimentar obligatiei de informare anuala, la cererea participantilor, administratorul are obligatia de pune la dispozitia acestora, in mod gratuit informatii privind participarea la fondul de pensii private, in conditiile prevazute de legislatie. Cuantumul tarifului pentru acordarea acestor informatii nu poate depasi costul efectiv al punerii la dispozitie a informatiilor.

De asemenea, informatii privind situatia activelor pot fi accesate si on-line prin intermediul facilitatilor oferite de paginile de internet ale fondurilor de pensii sau folosind site-ul CSSPP.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
2013 ASF, numiri politice, revocari si falimente in 5 ani de existenta