Banca Transilvania (TLV) mizeaza in 2010 pe un profit brut de 150 milioane lei (36,3 mil.euro), in crestere cu 74% fata de rezultatul din 2009, in timp ce nivelul activelor ar putea urca cu 16%, la 22,5 miliarde lei (5,42 miliarde euro), potrivit raportului administratorilor bancii.
"Ne propunem o crestere a activelor de 1,16 ori fata de nivelul inregistrat in 2009, pana la 5,42 miliarde euro. In structura activelor, creditele vor avea o pondere de 63,3%, lichiditatile imediate 23,66% iar investitiile in titluri 14,3%", se arata in raport, informeaza NewsIn.

Banca vrea sa atraga in 2010 de la clienti cu 18% mai mult fata de 2009, pana la 17,66 miliarde lei, in timp ce portofoliul de credite ar putea urca cu 17%, la 14,25 miliarde lei.

In acelasi timp, soldul provizioanelor va spori potrivit estimarilor cu 79%, de la 752 milioane lei la 1,34 miliarde lei.

"In ceea ce priveste structura pasivelor proiectate pe anul 2010 s-a avut in vedere o crestere a resurselor atrase de la clientela nebancara de 1,18 ori fata de 2009, cu o pondere in total pasive de 78,5%, o crestere a imprumuturilor pe termen lung de 1,18 ori, precum si o crestere a capitalurilor proprii de 1,14 ori", mai arata raportul.

Veniturilor operationale ar putea ajunge in acest an la 1,5 miliarde lei, cu 15% peste nivelul inregistrat anul trecut, de 1,3 miliarde lei. Totodata, Banca Transilvania anticipeaza un avans al cheltuielilor totale cu 11%, pana la 1,35 miliarde lei, comparativ cu valoarea costurilor din 2009, de 1,22 miliarde lei.

Banca are un buget de investitii pentru 2010 de 34,30 milioane euro, din care 10,5 milioane euro sunt investitii in subsidiare. Banca Transilvania vrea sa reia in acest an procesul de dezvoltare moderata a retelei. De asemenea, printre obiectivele propuse se numara si atingerea unei tinte de 1,8 milioane de carduri emise, precum si 15.000 de POS-uri instalate.

Bugetul de venituri si cheltuieli va fi supus aprobarii actionarilor in adunarea generala din 28 aprilie, cand vor fi alesi si administratorii pentru mandatul 2010 - 2014.

Pentru functia de administrator al bancii au intrat in cursa 10 candidati, care se lupta pentru 7 locuri in CA. Actualul presedinte al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, si directorul general, Robert Rekkers, si-au depus candidaturile pentru consiliul de administratie.

Din partea BERD va concura un fost director al GE Capital Paris, Peter Franklin, in timp ce fostul reprezentant al BERD, Roberto Marzanati, va candida ca independent.

De asemenea, s-au mai inscris in cursa doi fondatori ai bancii: Radu Danut Palagheanu si Constantin Jeican. SIF-urile ar putea fi reprezentate de Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, si de Gabriela Grigore, din partea SIF Banat-Crisana (SIF1).

Celelalte candidaturi sunt ale directorului general al Verida Credit IFN, Carmen Retegan, si medicul Corneliu Diaconescu.

Tot in 28 aprilie, AGA va dezbate daca se va majora social cu 391,58 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profit, utilizarea primelor de emisiune si prin noi aporturi in numerar din partea actionarilor. Astfel, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net, existente in sold la sfarsitul anului trecut, vor fi obtinute 173,9 milioane lei, in timp ce din primele de emisiune va fi incasata suma de 97,68 milioane lei.

Totodata, Banca Transilvania cere de la actionari inca 120 milioane lei, urmand sa fie emise 120 milioane de actiuni, la pretul de 1 leu. Conducerea bancii propune si tranzactionarea drepturilor de preferinta in cazul acestei majorari, pentru o perioada de trei saptamani.

In acelasi timp, actionarii vor decide daca accepta listarea dubla a titlurilor TLV, adica tranzactionarea acestora si pe Bursa din Viena.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri