Isarescu: Riscam sa nu mai gasim fluxurile care sa ne finanteze deficitul

In esenta, problema deficitului bugetar se rezuma doar la intrebarea: Avem sau nu bani sa il finantam?, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care subliniaza ca riscam sa nu mai gasim fluxurile financiare necesare.
"Avem sau nu avem bani? Marea problema a deficitului bugetar se reduce la asta. Nu avem o problema de bani, cantitatea de sange e tot aia, creste doar presiunea si riscam sa facem o comotie", a declarat Mugur Isarescu la finalul colocviilor de politica monetara organizate de BNR.

Guvernatorul BNR a subliniat ca deficitul risca sa ajunga la 10% din PIB daca nu se iau masuri de reducere, ceea ce ar inseamna inca 30% din cheltuieli. "Din o luna, practic, statul are bani doar pentru 20 de zile, iar pentru restul de 10 zile trebuie sa se imprumute", a explicat Isarescu.

"Este cazul ca in Romania cei care aduc cei 30% pentru finantarea deficitului bugetar sa nu fie asupriti. Banii astia nu vin de pe plan intern, iar in esenta finantarea deficitului bugetar se pace din resurse externe", a subliniat guvernatorul BNR.

Seful bancii centrale a mai spus ca este "o batalie extraordinara" sa nu intram in gruparea unde nu se duc fluxurile de capital sau de unde pleaca. "Aceste fluxuri depind de lucruri minore, uneori de un blocaj, de o informatie. Nu mai ajunge fluxul de bani unde trebuie si la momentul in care trebuie si atunci lucrurile se amplifica in sens negativ", a adaugat Isarescu.

In unele tari din Europa datoria publica depaseste limita de 60% din produsul intern brut, ajungand in unele cazuri aproape de 100%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri