„SIF-urile au evoluat pozitiv, pe baza informatiilor legate de privatizarea BCR“, afirma Iulian Negru, directorul de operatiuni la societatea de brokeraj GM Invest. Societatile financiare nu-si vor pierde atractivitatea, considera brokerul, estimand ca, „in doi-trei ani, SIF-urile vor avea active de 1-2 miliarde euro, datorita strategiei de consolidare a detinerilor, adoptata de catre aceste societati“.

Titlurile Petrom (SNP) au crescut pana la 0,4380 lei, evolutie influentata de rezultatele financiare pe primele noua luni ale acestui an, considerate spectaculoase de catre brokeri.

„Inca de la inceputul sedintei, investitorii au fost interesati de SNP, iar volumul tranzactionat a fost mare pentru aceasta actiune. Potrivit datelor tehnice, depasirea nivelului de 0,43 lei/actiune arata o tendinta pozitiva a evolutiei pretului“, afirma Iulian Panait, consultant de investitii la KTD Invest. S-au transferat, ieri, 26,50 milioane actiuni SNP, la valoarea totala de 11,6 milioane lei. SIF 5 Oltenia a fost cel mai tranzactionat titlu SIF, fiind transferate 2,1 milioane de titluri, cu un rulaj de 5,2 milioane lei. Cotatia a urcat cu 0,4%, pana la 2,41 lei/actiune.

Cel mai mult au crescut actiunile SIF 4 Muntenia, cu 2%, inchizand la 1,51 lei/ actiune, urmate de SIF 1 Banat-Crisana cu o apreciere a pretului de referinta cu 1,9%, pana la 2,11 lei/actiune.

„SIF-urile vor avea active de 1-2 miliarde euro, in doi - trei ani“ Iulian Negru - GM Invest

Rompetrol Rafinare (RRC) a ramas la pretul din sesiunea anterioara, de 0,11 lei/actiune, iar schimburile cu acest titlu au implicat doar 16,9 milioane actiuni, RRC fiind suspendata de la tranzactionare, la jumatatea sedintei, pentru convocarea AGEA pe data de 21 decembrie a.c., in cadrul careia se va aproba emiterea de obligatiuni in baza Ordonantei Guvernamentale din 2003 privind masuri pentru reglementarea unor obligatii bugetare ale companiei. Iulian Panait este de parere ca titlurile RRC nu vor fi influentate de tranzactionarea acestor obligatiuni, deoarece interesul pentru ele va fi scazut.

„Doar daca fonduri straine vor cumpara masiv obligatiuni RRC, acest fapt ar putea stimula investitorii sa cumpere actiuni RRC, in ideea ca se manifesta incredere in capacitatea companiei de a-si plati datoriile“. Si titlurile bancare s-au apreciat ieri. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,6%, pana la 1,2600 lei/actiune, in timp ce titlurile BRD au castigat 2,1%, pana la 14,2 lei/actiune.