Analistii ING estimeaza ca banca nationala va reduce dobanda de politica monetara la 6%, cu 25 de puncte de baza, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie programate pentru ultima zi a lunii iunie. Ulterior acestei operatiuni, BNR va pastra neschimbat nivelul de 6 procente pentru tot restul anului, estimeaza ING.

In acelasi timp, masurile de austeritate propuse de guvern au convins analistii ING sa-si coboare prognoza pentru inflatie aferenta anului 2010, in pofida riscurilor provenite din agricultura, din partea unui leu mai slab si a majorarii preturilor combustibililor. Astfel, ING si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 4,9% la 4,1%, iar analistii sustin ca BNR va reusi sa-si atinga tinta in 2010, de 3,5% plus sau minus un punct procentual, informeaza NewsIn.

Preturile alimentelor au reprezentat componenta ajustata semnificativ de ING, din care a rezultat revizuirea prognozei. Cresterea preturilor alimentare a fost, astfel, revizuita la numai 1,7%, fata de 4,5% anterior.

Inflatia s-a accentuat in luna mai cu 0,15% fata de luna anterioara, conform Institutul National de Statistica (INS). ING sustine ca estimarile pietei erau de 0,3% pentru luna mai. Indicele anual al preturilor de consum s-a situat la 4,4%, iar contributia sectorului alimentar la cresterea preturilor nu a fost atat de mare precum cea inregistrata in 2009, in linie cu previziunile ING.

Inflatia Core 3 a avansat, insa, de la 1,9% la 2,1% fata de anul anterior (indicele preferat de BNR, care exclude preturile administrate si volatile- legume, fructe, oua si combustibil, dar si preturile produselor accizabile sau asa-numite "de lux": tutun si alcool). Ajustata sezonier, Core 3 a avansat de la 0,3% la 0,4% in mai, o miscare care anticipeaza o tendinta de crestere, in pofida incetinirii economice. "Ne asteptam, insa, ca inflatia Core 3 sa ramana, in mare, stabila, cu o usoara tendinta de crestere", se arata in raport.

"Un alt risc major pentru inflatie ar putea veni din partea unei majorari a TVA", au mai spus analistii ING. Riscul politic ridicat si temerile privind o potentiala devalorizare a monedei natioanle se adauga printre factorii care ar putea contribui la o accelerare a ritmului de crestere a inflatiei, iar ultimul factor reprezinta un motiv suficient pentru tine BNR in zona de precautie.