“Din informatiile de ultima ora pe care le detin, contributia lunara pentru fondurile de pensii private nu va scadea de la valoarea de 2,5%, desi s-au vehiculat reduceri de pana la 0,5%”, a declarat Ion Giurescu (foto) in cadrul unei conferinte organizata de ziarul Bursa.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentiona sa sisteze de la 1 iunie virarea a 2% din venitul brut al salariatilor catre sistemul de pensii private obligatorii (pilon II), urmand sa se ajunga la un nivel al contributiei de doar 0,5% in acest an.

De altfel, guvernul a inghetat anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor . Anul acesta, statul a decis totusi sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%.

In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii private in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.

La finele lunii mai a acestui an, fondurile de pe pilonul II au ajuns la active totale de 3,238 miliarde de lei si peste 5 milioane de participanti.