Grupul Rompetrol a dat ieri in judecata statul roman la Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale, cerand despagubiri evaluate la 100 milioane dolari, pentru a compensa pierderile financiare provocate de abuzurile autoritatilor. \"Autoritatile au provocat grupului, prin hartuieli judiciare si administrative, pierderi financiare evaluate la peste 100 milioane dolari\", a explicat un comunicat al grupului. Reprezentantii Rompetrol afirma ca investigatiile si acuzele aduse grupului sunt nefondate si au la baza motivatii politice.
Firma de avocatura Salans, care reprezinta Rompetrol, a initiat procedurile la Centrul International de Solutionare a Disputelor legate de Investitii (ICSID) al Bancii Mondiale de la Washington, acuzand autoritatile de incalcare a tratatului bilateral de protejare reciproca a investitiilor incheiat de Romania si Olanda, tara in care este inregistrat grupul petrolier.

"Am cerut deocamdata daune evaluate la 100 milioane dolari. De dosar se ocupa avocatii din Bucuresti ai firmei Salans si cei din sucursala noastra din Paris, care au experienta vasta in astfel de spete", ne-a declarat ieri Obie Moore, partener executiv al Salans Bucuresti. Echipa de avocati este condusa de Obie Moore si Sarah Francois-Poncet, avocat asociat cu sediul la Paris. Un astfel de proces dureaza in general, unul sau doi ani, procedurile de-abia incep, a adaugat Moore. Avocatii Rompetrol au cerut Guvernului, in luna iulie, solutionarea disputei pe cale amiabila, solicitand plata daunelor materiale cauzate companiei si actionarilor acesteia, se mai arata in comunicat.

"Pe data de 8 decembrie, Guvernul Romaniei a respins cererile de despagubire formulate de grupul Rompetrol NV, cu privire la pierderile inregistrate ca urmare a permanentei hartuiri judiciare si administrative la care a fost supusa atat compania, cat si unii dintre directorii acesteia de institutiile de stat si de reprezentantii procuraturii, pe parcursul ultimilor doi ani", se mai arata in comunicatul Rompetrol.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, declara, saptamana trecuta, ca Executivul a respins cererea Rompetrol, pe motiv ca nu sunt indeplinite conditiile pentru atragerea raspunderii. Acesta este cel de-al patrulea proces deschis la ICSID impotriva autoritatilor romane. Primul dintre acestea, intentat de firma americana Noble Ventures, care a cerut daune in valoare de 353 milioane dolari, ca urmare a anularii privatizarii Combinatului Siderurgic Resita (CSR), a fost castigat de statul roman. Procesul continua, ca urmare a unei noi actiuni a Noble Ventures.

Pe rolul Curtii mai este inregistrat un dosar impotriva Romaniei, depus de fostul operator al magazinelor duty-free EDF. In luna octombrie 2005, fratii Ioan si Viorel Micula, principalii actionari ai grupului alimentar European Drinks, au anuntat ca au deschis un proces impotriva statului, in legatura cu decizia autoritatilor privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului pentru investitiile in zonele defavorizate.

Alte costuri ale unei justitii strambe

- Avertismentul lui Basescu: CSM nu va mai primi fonduri europene

- Romania a fost condamnata de CEDO, in ultimii ani, la daune de peste trei milioane euro pentru erori judiciare

- CEDO a obligat statul roman in cazul "Paduraru versus Romania" la aplicarea unitara a legii de catre instante

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri